sâmbătă, 20 iulie 2024
Informația fără granițe


Români condamnați în străinătate pentru furturi din camioane aflate în mers. Modul de operare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 19 aprilie 2022 Etichete: , , ,

Nu mai puțin de 16 inculpați de naționalitate română, cu vârste cuprinse între 23 și 51 de ani, s-au prezentat la Tribunalul din Paris începând cu data de 31 martie, pentru tâlhărie agravată și asociere infracțională. Alți patru români sunt judecați în lipsă. Parchetul din Paris a cerut vineri, 15 aprilie, pedepse de la trei la șase ani de închisoare, precum și amenzi consistente.

„Este nevoie de multă dexteritate, îndrăzneală și calm”, a declarat reprezentantul Parchetului din Paris, referindu-se la aptitudinile demonstrate de cei 16 membri ai bandei de hoți, cunoscuți sub numele de „les voltigeurs” (prinzătorii). Aceștia jefuiau din mers vehicule grele de marfă care circulau pe autostrăzile Franței cu o viteză de 90 de kilometri pe oră.

Pentru cei 16 inculpați prezenți în sală au fost solicitate pedepse de la trei la opt ani de închisoare. De asemenea, procurorul a cerut ca aceste sentințe să fie însoțite de amenzi cuprinse între 3.000 și 60.000 de euro, iar împotriva majorității lor au fost solicitate interdicții, de zece ani sau definitive, de intrare pe teritoriul francez.

Pentru cei patru români judecați în lipsă, procurorul a cerut pedepse de la trei la șase ani de închisoare și amenzi. Cele mai grele sentințe au fost impuse împotriva liderilor acestei grupări infracționale, suspectate că ar fi efectuat astfel de furturi în mai multe țări europene.

Exact ca în celebrul film „Fast and Furious”, metoda folosită de români funcționa cu acuratețea unui ceas elvețian. Acțiunea se petrecea numai noaptea. Un prim grup de infractori conduceau câteva autoturisme chiar în fața camionului vizat (care de cele mai multe ori transporta bunuri valoroase, precum produse cosmetice, parfumuri sau echipamente electronice).

Autoturismele respective forțau șoferul de pe camion să încetinească viteza de deplasare și îi atrăgeau atenția. În același timp, o camionetă cu alți infractori se cupla de spatele camionului.

Unul dintre infractori ieșea printr-o trapă și se urca pe capota camionetei, spărgea încuietorile din spatele camionului, apoi sustrăgea marfa din interiorul acestuia și o transfera complicilor din camionetă.

De asemenea, în spatele camionetei rulau alte mașini ale infractorilor, care se asigurau ca nicio mașină străină să nu depășească în timpul operațiunii convoiul respectiv. Totul se petrecea extrem de rapid.

Operațiunea necesita în prealabil multă muncă de recunoaștere, pentru a găsi camioanele cu marfa potrivită jafului. Pe teritoriul francez au fost înregistrate 21 de raiduri nocturne pe autostrăzile din regiunile Centre-Val de Loire, Picardie, Bourgogne-Franche-Comté, Provence-Alpes-Côte d’Azur și Ile-de-France.

Instanța a fost sesizată pentru 11 furturi calificate, comise în anii 2018 și 2019, în detrimentul mai multor firme. Printre companiile care au depus plângere se disting Christian Dior și Tech Data. Bunurile furate erau vândute ulterior în România. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro.