joi, 28 martie 2024
Informația fără granițe


Români cu care ne mândrim în lume, au fost aleși primari în localități din Spania și Germania

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - marți, 6 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

După ce alegerile locale din România s-au încheiat și orașul Timișoara și-a ales un primar german, publicația Newsweek ne reamintește că trăim vremuri în care naționalitatea, faptul că te numești altfel sau că te-ai născut la mii de kilometri depărtare nu mai contează atât de mult atunci când localnicii își aleg omul din fruntea comunității. Fapt este că tot mai mulți români stabiliți în străinătate fac parte din consiliile locale ale localităților în care trăiesc și muncesc, ba chiar sunt printre ei și oameni destoinici în care populația majoritară și-a pus încrederea alegându-i pentru funcția de primar. Vom da mai jos câteva exemple:

Octavian Ursu, primar în orașul Görlitz din Germania

Octavian Ursu. Foto: DW

Octavian Ursu a obținut o victorie importantă în orașul Görlitz din estul Germaniei, în 2019, câștigând peste 55% din voturi în cursa pentru primăria orașului. El a preluat funcția de primar al orașului Görlitz la 1 august 2019.

Octavian Ursu s-a născut în anul 1967, la București și a emigrat în Germania în anul 1990, imediat după revoluție. A absolvit Conservatorul la București, iar după mutarea în Germania a lucrat ca solist instrumental la Filarmonica Görlitz. S-a alăturat Uniunii Creștine Democrate în 2009, iar în 2010 a devenit liderul circumscripției municipale Görlitz a partidului. În 2014, a fost ales în legislatura țării federale a Saxoniei. Octavian Ursu este căsătorit și are două fiice.

Ștefan Guzu, primar în comuna Ivenack  (Mecklenburg-Vorpommern) din Germania din 2016 până în 2019 când a fost ales primar la Stavenhagen

Ștefan Guzu. Foto: SVZ

Ștefan Guzu s-a născut în județul Bistrița, într-o familie cu 13 copii și a emigrat din România în anul 1996, unde s-a angajat ca polițist. Are 52 de ani și este căsătorit cu o nemțoaică. El a povestit că și-a ajutat niște prieteni pompieri din Ivenack să obțină fonduri pentru o autospecială nouă, iar când aceștia au reușit, i-au cerut să candideze la funcția de primar la ei în comună. La alegerile locale din 2016 românul a fost ales primar al localității Ivenack.

La alegerile din toamna anului 2019, Ștefan Guzu a candidat ca primar la Stavenhagen, o comună cu peste 5.000 de locuitori. „Locuitorii orașului Stavenhagen și-au ales un nou primar. Ștefan Guzu (independent)  s-a impus duminică, la alegerile locale, împotriva viceprimarului Berit Neumann (independent)”, scria publicația Nordkurier.

Despre România, Ștefan Guzu a spus într-un interviu realizat de Radio UBB Cluj: „România este o ţară minunată cu oameni deosebiţi şi o tradiţie poate unică în lume. Iubesc ospitalitatea românilor, folclorul românesc, tradiţia care se păstrează şi de care sunt mândru. România are multe resurse şi potenţial material, intelectual, cultural şi sportiv. Românii trebuie doar să valorifice aceste bogăţii.”

Aurel Truță, primar în comuna Páramo de Boedo (Palencia) – Spania

Aurel Truță. Foto: Diario Palentino

În anul 2019, românul Aurel Truță a fost reales pentru al doilea mandat de primar al localității Páramo de Boedo.

Este originar din Alba Iulia, are 43 de ani și două fiice de 4 și 11 ani. În Spania și-a înființat propria companie de construcții și a avut dintotdeauna obiective foarte clare, deși cu siguranță nu s-a gândit la plecarea din România că va fi primar, cu atât mai puțin într-o localitate la peste 3.000 de kilometri de locul unde s-a născut.

El spune că soarta l-a adus în Spania, în urmă cu aproape două decenii, fiind în căutarea unei vieți mai bune și a unor oportunități de muncă. Și după ce a cules măsline în sudul țării, a lucrat în industria hotelieră din Benidorm, și-a deschis propria cafenea în Alcalá de Henares și a fondat o companie de construcții în Madrid, a decis să se stabilească la Palencia.

Deși face parte din partidul Partidul Popular, Aurel Truță a declarat că nu a intenționat niciodată să participe activ la viața politică sau să facă parte din vreun partid, dar prietenii săi l-au încurajat și a decis să pășească în rândurile PP pentru că „ideile contează”. Și surpriza a fost obținerea majorității absolute la alegerile locale pentru funcția de primar. „Este foarte îmbucurător să văd că oamenii te iubesc”, a spus el citat de Diario Palentino, precizând că nu este „un politician care trăiește din politică”, deoarece în orașele mici primarii nu percep niciun euro pentru activitatea lor.

Românca Ramona Pop, reprezentanta Partidului Verde din Berlin, a fost aleasă în 8 decembrie 2016 unul dintre cei doi viceprimari ai capitalei Germaniei

Ramona Pop. Foto: pagina Facebook

Ramona Pop a intrat în Parlament la 24 de ani, fiind cea mai tânără membră de atunci. Ea s-a născut la Timișoara în anul 1977 și a emigrat în Germania, împreună cu familia ei, în 1988, așa cum se poate citi pe berlin.de. A absolvit liceul la Munster și a studiat științe politice la Institutul Otto Suhr din cadrul Universității FU Berlin (1997-2003).

În 1997 s-a înscris în partidul Die Grunen, iar din 2006 a ajuns membru în Parlamentul regional din Berlin. Din 2012 a fost copreședinte al fracțiunii din Camera Deputaților, iar din 8 decembrie 2016 senator pentru economie, energie și întreprinderi publice.