vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români de succes în străinătate: profesorul universitar Costel Darie. Cercetări privind apariția cancerului de sân

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 20 mai 2022 Etichete: , , , ,

Costel C. Darie, profesor universitar de naționalitate română la Universitatea Clarkson (o universitate privată de cercetare, cu campusul principal situat în Potsdam, New York, precum și un program de absolvire suplimentar plus facilități de cercetare în „Regiunea Capitalei New York și Beacon”), a fost promovat de la profesor asociat la profesor de chimie și științe biomoleculare la „Școala de Arte și Științe” din cadrul universității, potrivit anunțului făcut recent de președintele Universității Clarkson, Tony Collins. Profesorul universitar român face cercetări pentru a identifica biomarkerii proteici responsabili de apariția cancerului de sân.

Practic, promovarea la funcția de profesor este considerată cea mai mare onoare pe care universitatea o poate acorda unui cadru didactic dintr-o anumită facultate, scrie Clarkson.edu. Membru al facultății de biochimie la Universitatea Clarkson încă din 2009, Darie și-a luat licența și masteratul în biochimie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, și ulterior doctoratul în biochimie la Universitatea „Albert-Ludwigs” din Freiburg, Germania, în 2002. După absolvire, a fost postdoctorand la „Mount Sinai School of Medicine” și „New York University School of Medicine”.

Interesele sale de cercetare sunt în domeniul identificării, cuantificării și caracterizării proteinelor, cu un accent specific pe cercetarea cancerului de sân folosind proteomica cantitativă. Activitatea sa profesională este interdisciplinară și a colaborat cu profesori din diverse departamente ale Universității Clarkson, inclusiv cu regretatul Artem Melman (Chimie și Științe biomoleculare), Kenneth Wallace și Thomas Lufkin (Biologie), Sumona Mondal (Matematică), Ali Boolani (PT), precum și cu cei mai importanți, Thomas Holsen și Bernard Crimmins (Inginerie chimică și de mediu).

În activitățile sale de cercetare, Darie a inclus studenți și a supravegheat proiecte independente de cercetare pentru 68 de studenți de licență, patru masteranzi (toți vizitatori), nouă doctoranzi, cinci doctori și un licean. De asemenea, a găzduit doi bursieri „Fulbright” (Programul Fulbright este un sistem de burse extrem de selectiv, acordat studenților străini).

Darie a publicat peste 125 de lucrări, capitole de carte și comentarii, în care a inclus un număr mare de studenți. De asemenea, împreună cu Alisa Woods a coeditat o carte intitulată „Advancements of Mass Spectrometry in Biomedical Research”, a cărei primă ediție a fost publicată în 2015, iar a doua ediție în 2019.

Profesorul Darie și studenții săi și-au prezentat lucrările la conferințe profesionale din SUA, Canada și Europa, inclusiv la „Societatea Americană pentru Spectrometrie de Masă”, „Societatea Americană pentru Biochimie și Biologie Moleculară”, „Societatea Proteinelor” și „Simpozionul analitic de Est”. Până acum, membrii laboratorului său au susținut peste 130 de prezentări orale și peste 200 de prezentări de postere.

În valoare totală de aproximativ 1.700.000 USD în dolari externi, finanțarea cercetării lui Darie include granturi de la „Institutul Național al Cancerului” ce aparține de „Institutul Național de Sănătate”, „Agenția pentru Protecția Mediului”, „Fundația Keep a Breast”, „Laboratoarele Kendrick”, „Biroul de Cercetare” al Armatei SUA sau revista „The Scientist”. Grantul „Institutului Național al Cancerului” a fost recent acordat pentru a identifica biomarkerii proteici responsabili de apariția cancerului de sân.

Realizarea profesorului Costel Darie a fost recunoscută și de parlamentarii locali, inclusiv de senatorul Schumer, Partidul Democrat-NY, și de congresman Elise Stefanik, Partidul  Republican-NY, care a declarat în presa locală: „Universitatea Clarkson efectuează cercetări impresionante asupra problemelor care afectează atât de mulți americani. Pe măsură ce acești dolari sunt returnați districtului nostru pentru a continua această cercetare, aștept cu nerăbdare să asist la impactul asupra detectării cancerului de sân mai devreme”.

Lui Costel îi place să călătorească și să descopere locuri noi, în special „Europa Antică”, cu mașina și „Lumea Nouă” cu autorulota. Principalele puncte de interes pentru călătoriile sale includ explorarea parcurilor naționale și a peșterilor, precum și a orașelor antice, fortărețelor și ruinelor. Următoarele sale obiective se referă la explorarea restului lumii. Costel și soția sa, Alisa, au împreună doi copii, Constantin și Celeste, iar din familie nu poate lipsi cățelul Jesse.

DISTRIBUIE