vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români în Germania, fraudă de 20 de milioane de euro. Încasau în mod necuvenit ajutoare sociale de la stat

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 30 iunie 2022 Etichete: , , ,

Polițiștii orașului Dortmund, asistați de procurori ai Parchetului din Bochum (ambele orașe germane fiind situate în regiunea Ruhr a landului Renania de Nord-Westfalia), au luat primele măsuri în cursul zilei de marți, 28 iunie, împotriva unei bande de români despre care se prespune că ar fi fraudat statul german cu milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul din Bochum, principalii inculpați ar fi adus periodic în Germania numeroase familii care trăiesc în condiții precare în zona de est a României, împotriva voinței lor, și au solicitat statului german în numele acestora alocații pentru copii și indemnizații Hartz IV de-a lungul ultimilor ani. Indemnizațiile Hartz IV sunt niște beneficii suplimentare acordate de statul german persoanelor vulnerabile, femei însărcinate sau părinți singuri, de exemplu, cu valori cuprinse între 360-449 de euro.

Imediat ce beneficiile erau plătite în conturile bandei de escroci, infractorii relocau familiile aduse cu forța înapoi în patria lor și păstrau banii pentru ei. Astfel, ajutoarele au continuat să fie virate în conturile escrocilor, în timp ce destinatarii reali nu mai trăiau în Germania, potrivit cotidianului Ruhr24.

Întrucât primirea alocației acordată de statul german pentru copii necesită un domiciliu sau o reședință stabilă pe teritoriul Germaniei, primirea ajutoarelor sociale s-a dovedit ilegală, datorită falsificării adreselor din cererile inițiale. În prezent, Parchetul din Bochum estimează valoarea prejudiciului la aproximativ două milioane de euro.

Sub conducerea poliției din Dortmund și a Parchetului din Bochum, au fost percheziționate 44 de obiective în Germania și România. În landul Renania de Nord-Westfalia au avut loc percheziții la Dortmund, Essen, Gelsenkirchen, Duisburg și Gladbeck. În plus, un suspect a fost arestat în România, împotriva căruia deja exista un mandat de arestare.

Anchetatorii germani au fost susținuți de instituția română pentru combaterea criminalității organizate, DIICOT. Cooperarea transfrontalieră a fost coordonată de agenția Eurojust de la Haga. Momentan, încă nu s-a aflat cu exactitate câte persoane au făcut parte din această bandă de escroci. Investigațiile sunt în derulare.

DISTRIBUIE