marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români din Spania, implicați în politica locală. „Stăm de prea multă vreme pe tușă”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Evenimente În evidență Informații utile Știri - duminică, 23 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Partidele politice din comarca (unitate administrativă locală)  Bajo Aragon din Spania pariază la apropiatele alegeri din 28 mai pe „multiculturalism”, propunând pe listele lor tot mai mulți rezidenți români care s-au stabilit de ani buni pe teritoriul acestei unități administrative aparținând comunității autonome Aragon, potrivit publicației La Comarca.

Înființată pentru prima dată în 1999, comarca Bajo Aragon are o populație de aproximativ 30.000 de locuitori și o suprafață de peste 1.300 km, reședința fiind orașul Alcañiz. De menționat că numai aici au fost înregistrați peste 1.000 de rezidenți români la ultimul recensământ.

Recent, PSOE (Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol) și PP (Partidul Popular) din Alcañiz au propus doi români, în timp ce socialiștii din localitatea Valderrobres ar putea lua în considerare candidatura unui rezident român la funcția de primar.

În cazul orașului Alcañiz, participarea românilor în politica locală a fost deja văzută în 2011 cu primii doi candidați aflați pe listele Partidului Socialist și, respectiv, Stângii Unite. Tot în legislatura actuală au existat candidați români și în cazul localităților mai mici, precum Molinos, Chiprana sau Fabara.

În lipsa unei confirmări oficiale a actualului primar, pentru primăria din Valderrobres, românul Mihăiță Marius Hagiac (numărul patru al PSOE la alegerile din 2019), ar putea fi chiar cap de listă pentru socialiști.

Interpelat de jurnaliștii publicației La Comarca, același candidat a preferat să fie „prudent” și să nu ofere declarații până la confirmarea candidaturii, deși se presupune că va ocupa primele poziții de pe listă.

Odată cu apropierea alegerilor pentru Consiliul Local din Alcañiz de duminică, 28 mai, atât PSOE cât și Partidul Popular au optat pentru includerea românilor pe listele lor, a rezidenților cu o vastă experiență în diferite sectoare ale muncii, chiar dacă le lipsește experiența politică.

PSOE a confirmat poziţia numărul opt pe lista lor pentru Cristian Petru Uțu, un transportator român stabilit în Alcañiz de 20 de ani.

„Vreau să dau vizibilitate comunității mele. Stăm de multă vreme pe tușă, privind, și cred că este timpul să dăm ceva înapoi Alcañizului și să muncim pentru oraș, iar comunitatea noastră se va simți reprezentată  într-un anumit fel”, a explicat bărbatul român.

Cât despre perspectivele sale de lucru, care urmează a fi definitivate, Uțu a precizat că ar fi interesat să se implice mai întâi în zona sportivă, pentru a da un impuls facilităților din acest domeniu.

Cu privire la candidatura transportatorului român pentru socialiști, actualul primar Ignacio Urquizu și capul listei, care candidează ca independent, a evidențiat „implicarea” românilor în viața socio-culturală a orașului.

„Rezidenții români fac parte integrantă din societatea aragoneză și trebuie doar să ocupe posturi în organismele reprezentative. Am putea chiar să avem o delegație care să interacționeze cu alte naționalități”, a explicat el.

La rândul său, Partidul Popular o propune la poziția 13 de pe lista lor pe Gabriela Tapalagă, managera Hotelului Ciudad de Alcañiz.

„Sunt o persoană consecventă și foarte perseverentă”, a explicat românca aceleiași publicații La Comarca.

Ea nu se află în „blocstarturi” din motive de „responsabilitate”, așa cum a subliniat Miguel Angel Estevan, candidat la funcția de primar și purtător de cuvânt al popularilor.

„Am înțeles că are o mare responsabilitate față de hotel. A preferat să fie mai competentă și să vadă cum se fac lucrurile în politica municipală”, a adăugat el.

Cu o vastă experiență în poziții de comandă și conducere, Gabriela locuiește în Alcañiz de aproximativ 18 ani. În toți acești ani ea a lucrat la hotel, ocupând diferite posturi până a ajuns la conducerea stabilimentului.

„Este o persoană întreprinzătoare, foarte muncitoare, care pentru mine reprezintă valorile pe care le caut pe listă. O adaug la proiectul meu Alcañiz”, a subliniat Estevan, candidatul popularilor la funcția de primar al orașului Alcañiz.

În comarca Maestrazgo, Gherghina Muschici, actual consilier pentru Educație și Cultură al Partidului Popular din Primăria Molinos, nu știe dacă va repeta performanța.

„Poate că nu”, a dezvăluit ea. Românca locuiește în comarcă de 15 ani și nu a mai activat niciodată în politica locală.

De asemenea, în comarca Bajo Aragon-Caspe s-au vehiculat mai multe nume în politica locală în ultimii ani, deși în capitala regională nu a existat încă un consilier de naționalitate română.

Localități precum Chiprana sau Fabara au avut deja consilieri români în actuala legislatură.

În Chiprana, Mimi Platea va încerca repetarea mandatului, candidând din partea Partidului Popular.

De asemenea, PSOE o include pe Vicky Vasile pentru următoarele alegeri din Chiprana. Pe de altă parte, în cazul localității Fabara, Ionuț Perjeru, actualul consilier pentru domeniul sportiv, va fi prezent din nou pe lista alegerilor din 28 mai din partea aceluiași PSOE.

DISTRIBUIE