marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români din străinătate la Iași, de Ziua Unirii: „Suntem plecați de 35 de ani din țară, dar ne mândrim că suntem români”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 25 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Marți, 24 ianuarie 2023, peste 7.000 de oameni din mai multe zone ale Moldovei s-au adunat la Iași, în Piața Unirii, pentru a sărbători împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Un eveniment marcat cu ceremonii religioase și militare, festivități și spectacole. Printre cei veniți să asiste la evenimente i-am întâlnit pe Lidia și Ovidiu Etcu, doi soți români plecați din țară de peste 35 de ani.

Au emigrat în anii ’80, când la conducerea țării era regimul comunist și au ajuns în Statele Unite ale Americii, dar nu și-au uitat niciodată țara natală, tradițiile și istoria neamului. Cu steagul țării noastre în mână și eșarfa tricoloră la gât, cei doi soți români ne-au mărturisit: „Suntem într-o scurtă vizită în România și am aflat că se va sărbători Unirea Principatelor Române. A fost o sărbătoare extraordinar de frumoasă!”

Lidia și Ovidiu Etcu, la Iași, cu ocazia sărbătoririi a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cei doi au emigrat în Statele Unite ale Americii în urmă cu 35 de ani

Lidia Etcu (fostă Popa) a plecat din România împreună cu părinții. „Pe 17 ianuarie 1988, familia Popa, compusă din părinți și cei opt copii, a emigrat în Statele Unite ale Americii.” La conducerea țării era partidul comunist condus de Nicolae Ceaușescu. „Părinții mei au aplicat pentru viză în anul 1982 și au primit viza și pașapoartele abia în august 1987”, ne-a povestit Lidia.

Familia Popa în anul 1988, anul emigrării în SUA. Foto: arhiva personală

Dacă Lidia a plecat legal, cu viză, situația lui Ovidiu a fost cu totul alta. „Ovidiu a plecat din România în iunie 1986, în excursie în Iugoslavia, de unde a fugit de grup și a urmat calea spre America după ce a stat în lagăr de azilanţi cinci luni și nouă zile”, a povestit Lidia.

Ovidiu Etcu în Iugoslavia în anul 1986. Sursa foto: arhiva personală

Cei doi români s-au întâlnit în California, unde s-au căsătorit pe data de 3 decembrie 1988 și după cinci ani au obținut cetățenia americană. De atunci, vin în România ori de câte ori situația le-o permite. Nu se definesc neapărat ca „patrioți”, dar „ne-am născut în România, vorbim limba română și ne mândrim că suntem români!”, ne-a mărturisit Lidia Etcu.

Sunt mai patrioți americanii decât noi, românii? „Da, cu siguranță americanii își iubesc mai mult țara. Își afișează mereu patriotismul prin cântece și steaguri , salută imnul țării și jurământul de credință, onorează cu mult fast Ziua Americii, la 4 Iulie și soldații americani căzuți pe câmpurile de luptă, de Ziua memorială, în luna mai.”

Inevitabil am vrut să știm părerea lor despre ce ar trebui să se schimbe în țara noastră pentru a se apropia ca bunăstare de țările occidentale. „În ultimele trei decenii s-au schimbat multe lucruri în bine în România, dar este loc de mai mult. Părerea noastră este că ceea ce ar trebui îmbunătățit sunt infrastructura și sistemul medical.”

Cât despre o eventuală întoarcere definitivă pe meleagurile natale, Lidia și Ovidiu Etcu ne-au spus: „Deocamdată nu avem planuri de a ne reîntoarce definitiv în România. Venim cu drag în vizită pentru puținii membri ai familiei și prietenii de aici, dar viața noastră este acolo, unde sunt copiii, nepoții și familia noastră mare. Suntem mândri că suntem și americani!”

DISTRIBUIE