sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Români exploatați în Spania la cules usturoi. Patronii riscă trei ani de închisoare și o amendă de peste 3.000 de euro

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - duminică, 25 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Doi antreprenori din localitatea spaniolă Vegas del Genil, situată în provincia Granada (comunitatea autonomă Andaluzia), tată și fiu, sunt acuzați de Parchetul din Granada pentru infracțiunea de a fi angajat la negru 16 persoane de naționalitate română la recoltarea usturoiului, fără contract de muncă sau înregistrare la Asigurările Sociale. Procurorul a cerut pentru fiecare dintre inculpați o pedeapsă de trei ani și o zi de închisoare, plus plata unei amenzi în valoare de 3.240 de euro, informează Diario de Sevilla.

Potrivit rechizitoriului provizoriu al Ministerului Public, evenimentele datează din luna mai 2018, când cei doi inculpați au închiriat o fermă în Vegas del Genil.

Deși tatăl avea la acea vreme o invaliditate permanentă, acesta a lucrat împreună cu fiul său ca antreprenor agricol și ambii au convenit cu 16 imigranți de naționalitate română să lucreze pentru ei la recoltarea usturoiului.

Cei doi antreprenori ar fi săvârșit faptele „acționând de comun acord” și după ce au convenit „cu muncitorii doar prețul oferit pe ora de muncă prestată”, așa cum se precizează în concluziile provizorii ale Parchetului, conform presei spaniole.

Tatăl ar fi fost cel care ar fi plătit salariile și „cheltuielile derivate din exploatare”. Inspecția de Muncă și Asigurări Sociale din Granada a efectuat o vizită neașteptată la ferma celor doi pe 17 mai 2018 în jurul orei 10:00 și a putut „verifica faptul că cei 16 cetățeni români lucrau la ferma menționată la cules de usturoi”.

Muncitorii i-au sesizat pe cei doi inculpați, care au dorit să simuleze legalitatea muncii prin înscrierea în aceeași zi a tuturor lucrătorilor la Asigurări Sociale, ceea ce nu a fost posibil.

Cunoscând faptul că ar fi săvârșit o infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor, cei doi i-au concediat pe lucrătorii agricoli români în aceeași zi, între orele 12:03 și 12:45, imediat după vizita inspectorilor.

Ministerul Public a precizat că acuzația este exercitată față de ambii inculpați, în ciuda invalidității tatălui.

Parchetul a calificat evenimentele drept infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor și a cerut pentru fiecare dintre inculpați o pedeapsă de trei ani și o zi de închisoare, plus plata unei amenzi în valoare de 3.240 de euro.

Cei doi inculpați vor fi judecați la Secția I a Tribunalului din Granada în ziua de 4 octombrie.