sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români în Austria: Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021, reuniune organizată de Ministerul Afacerilor Externe

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 26 iunie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe a organizat o nouă reuniune din cadrul campaniei „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021” la data de 25 iunie 2021, în format hibrid, cu membrii comunității și ai mediului asociativ românesc din Austria. La eveniment au participat reprezentanți ai Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum și reprezentanți ai Ambasadei României la Viena.

Pe parcursul acestei reuniuni, reprezentanții mediului asociativ românesc au semnalat o serie de aspecte privind prestarea serviciilor consulare prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul econsulat.ro) și extinderea rețelei consulare, organizarea de consulate itinerante (mobile), necesitatea îmbunătățirii mijloacelor de comunicare prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), situația lucrătorilor sezonieri și alte teme de interes pentru membrii comunității românești.

Reprezentanții misiunii diplomatice din Republica Austria și cei din Centrala MAE au prezentat situația comunității românești din perspectiva activității misiunii diplomatice, precum și modificările legislației privind protecția lucrătorilor în străinătate. A fost pus accentul pe necesitatea unei mai bune informări a cetățenilor români din Republica Austria, precum și pe demersurile logistice recente legate de operaționalizarea Consulatului General al României la Salzburg. Reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți fizic și online la reuniune au fost îndrumați să valorifice avantajele sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons, prin intermediul cărora sunt prestate serviciile consulare (portalul econsulat.ro), dar şi să disemineze informațiile primite în cadrul reuniunii în rândul comunităților românești locale.

Pe parcursul reuniunii, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au purtat un dialog deschis și aplicat cu membrii comunității românești, care au apreciat utilitatea acestor discuții punctuale pe teme de interes specific pentru comunitatea din Republica Austria.

Evenimentul a fost accesibil pe pagina de Facebook a Departamentului Consular și a Ambasadei României în Austria.

Români în Austria: Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021, reuniune organizată de Ministerul Afacerilor Externe

Următoarele reuniuni consulare din cadrul campaniei se vor realiza bilunar sau cu ocazia unor deplasări în străinătate ale reprezentanților Departamentului Consular. Coordonatele acestor reuniuni vor fi comunicate în timp util comunităților românești din afara granițelor țării.

De asemenea, cu ocazia deplasării în Republica Austria, delegația MAE a avut și o rundă de consultări consulare cu partea austriacă pe teme de interes, precum: managementul situațiilor de criză, gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, inclusiv repatrierea cetățenilor din zone îndepărtate, comunicarea consulară, elemente de reformă consulară și semnalarea unor aspecte privind cooperarea consulară bilaterală.

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost început în 2015, la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, prin acțiuni de informare dedicate cetățenilor din afara granițelor, cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activității consulare, în vederea asigurării asistenței și protecției cetățenilor români aflați în străinătate. Începând cu luna mai 2021, ca urmare a deciziei în acest sens a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare-2021” a fost relansat, într-o primă etapă în format videoconferință, urmând ca, în funcție de evoluția situației pandemice, să fie reluate și întâlnirile în format fizic.

Reluarea Programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare-2021” vine în sprijinul cetățenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, creând un cadru de dialog deschis și constant. Prin intermediul acestui dialog, reprezentanții comunităților românești au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalități de îmbunătățire a calității serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricțiilor impuse în contextul crizei sanitare, ce au afectat activitatea consulară.

DISTRIBUIE