duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Români în diaspora: Corul Arpeggio, turneu în Italia și Spania de muzică sacră și clasică

Scris de: Daniela Stoica , înv Cultură Evenimente În evidență Muzică Prima pagină - duminică, 3 septembrie 2023 Etichete: , , , , , , ,

După un an de studiu și pregătire intensă, corul feminin Arpeggio revine pe scena internațională cu un nou turneu ce va include concerte de muzică sacră și clasică. De această dată, artiștii vor fi acompaniați de naista Andrea Chira și de celebru dirijor Gian Luigi Zampieri.

Turneul debutează astăzi, 3 septembrie, la biserica Santi Apostoli di Cristo din Veneția, cu evenimente ulterioare programate în Bologna, Roma, Viena și Madrid.

Sub patronajul culturii și identității românești

Realizat în colaborare cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, concertul de debut beneficiază de patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și al Asociației Naționale Corale din România.

Inițiativa este finanțată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni – Secretariatul General al Guvernului și a atras parteneri media de prestigiu, cum ar fi Agerpres, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Rotalianul și Jurnal de Emigrant.

Evoluția repertoriului și contribuția experților

Unul dintre punctele forte ale acestui turneu este faptul că este rezultatul unui an de studiu și explorare a muzicii baroce și renascentiste. Acest demers a venit ca o extensie naturală a repertoriului anterior al corului, care era inițial aproape exclusiv românesc.

Simona Moldoveanu, dirijoarea și managerul corului Arpeggio, a explicat dinamica acestei evoluții:

„Ne-am dorit să ne extindem cunoștințele muzicale și să explorăm genuri pe care nu am avut ocazia să le studiem până acum. Noul proiect nu ar fi fost complet fără sprijinul maestrului Gian Luigi Zampieri, aranjorul unei părți din repertoriu, și al profesoarei Nora Iosia, cu care am perfecționat tehnica vocală.”

Corul Arpeggio, alături de naista Andrea Chira și dirijorul Gian Luigi Zampieri

O punte între culturi

Repertoriul propus pentru acest turneu reflectă diversitatea culturală și muzicală pe care corul Arpeggio și-a asumat-o. Printre compozitorii care vor fi interpretați se numără Nicolae Lungu, Nicolae Moldoveanu, Ioan D. Chirescu și Șerban Nichifor din România, dar și nume internaționale precum Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart și Johann Sebastian Bach.

Astfel, corul Arpeggio nu doar că își propune să aducă la cunoștința publicului internațional frumusețea și complexitatea muzicii românești, dar își asumă și rolul de a construi punți între diferite culturi muzicale, servind drept exemplu de excelență și profesionalism.

În acest sens, turneul actual reprezintă un nou capitol în povestea corului Arpeggio, o formație care, la nouă ani de la înființare, continuă să se redefinească și să evolueze, menținându-și totodată identitatea și rădăcinile culturale românești.