marți, 7 mai 2024
Informația fără granițe


Români în Germania, dreptul la șomaj. Condițiile de îndeplinit

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Informații utile Prima pagină - vineri, 19 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Pentru a obține ajutor de șomaj în Germania, cetățenii români rezidenți trebuie să îndeplinească anumite condiții. Există două tipuri principale de indemnizații de șomaj în Germania: ALG I și ALG II.

Indemnizația de șomaj ALG I:

  • Se acordă persoanelor care au muncit legal în Germania.
  • Necesită un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii.
  • Beneficiarul nu trebuie să aibă un venit sau să aibă un venit legal mai mic decât indicatorul social de referință la data depunerii cererii.
  • Beneficiarul nu trebuie să îndeplinească condițiile de pensionare și trebuie să fie înregistrat la Agenția pentru ocuparea forței de muncă din regiunea unde a lucrat sau a obținut venituri ultima dată.
  • Durata maximă de indemnizare variază în funcție de perioada lucrată (șase luni pentru un an de vechime, nouă luni pentru cinci ani vechime, 12 luni pentru zece ani vechime).

Indemnizația de șomaj ALG II. În cazul în care un lucrător nu îndeplinește condițiile pentru a obține ajutorul de șomaj ALG 1 dar poate dovedi că este în căutarea unui loc de muncă, poate primi alocația de șomaj (alocația de supraviețuire) de tip 2 – ALG 2. Cuantumul ALG 2 este mai mic decât cel al ALG 1:

  • Este mai mult un ajutor social și se acordă persoanelor în situație financiară precară care locuiesc legal în Germania.
  • Se poate acorda și celor care au beneficiat anterior de ALG I, dar nu și-au găsit un loc de muncă între timp.
  • Valoarea acestui ajutor se calculează în funcție de nevoile de existență ale persoanei.
  • De obicei, se acordă pentru o perioadă de un an.

Pentru ambele tipuri de indemnizații, este important să fi lucrat în Germania cu acte în regulă și să ai contribuții la sistemul de asigurări sociale.

Indemnizația ALG I se calculează în funcție de veniturile din ultimele șase luni, iar beneficiarii primesc procente diferite din salariul mediu pe ultimele șase luni, în funcție de dacă au sau nu copii în întreținere (60% pentru cei fără copii și 67% pentru cei cu copii).

Durata în care se acordă acest ajutor de șomaj depinde de vechimea în muncă și de vârsta persoanei, fiind plătită între 180 și 720 de zile calendaristice. În plus, pe toată perioada acordării acestui ajutor, persoana beneficiază și de asigurare de sănătate.

Oficiul federal pentru ocuparea forței de muncă (Bundesagentur für Arbeit – BA) este instituția căreia lucrătorul trebuie să i se adreseze în cazul în care solicită ajutorul de șomaj.

Lucrătorul trebuie să anunțe Agentur für Arbeit (din cadrul BA) că este „persoană în căutarea unui loc de muncă” (Arbeitsuchend), cu cel puțin 3 luni înainte de încheierea contractului de muncă.

Acest lucru se poate face personal (la agenția de muncă locală), prin telefon sau prin mediul online. În cazul în care lucrătorul a fost concediat, trebuie ca în maxim 3 zile lucrătoare să se prezinte la Arbeitsamt (din cadrul BA) pentru a se înregistra ca șomer (Arbeitslos) și ca „persoană în căutarea unui loc de muncă” (Arbeitsuchend).

Înregistrarea presupune completarea unor cereri și prezentarea unor documente. După completarea întregului dosar, reprezentanții BA calculează valoarea ajutorului de șomaj și dispun începerea plății acestuia.

Informațiile au fost preluate din Ghidul lucrătorului român în Republica Federală Germania.

DISTRIBUIE