sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români în lume: De la zidar la om de afaceri. „Construcțiile sunt pasiunea mea!”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 18 iulie 2022 Etichete: , , , ,

Sosit acum opt ani în Franța pentru a lucra în domeniul construcțiilor, românul Ioan Alexandru Adomniței, în vârstă de 34 de ani, s-a ridicat dintre rândurile numeroșilor muncitori veniți din România și a reușit să-și înființeze la Nisa propria sa firmă, un an mai târziu. Succesul afacerii conaționalului nostru continuă și în zilele noastre.

Conform cotidianului Nice-Matin, Pôle Emploi (o instituție administrativă publică, responsabilă cu ocuparea forței de muncă în Franța) are la această oră nu mai puțin de 12.000 de locuri de muncă vacante, tot mai puține persoane alegând să lucreze în acest sector.

După ce l-au întâlnit pe Adomniței, jurnaliștii francezi i-au luat un interviu în speranța de a afla răspunsul la întrebarea: „Ce i-ar putea convinge pe tineri – și nu numai – să înceapă o afacere de succes? ”

– Care este trecutul tău?

Am plecat din România la 18 de ani pentru a lucra în Italia. Am fost angajat ca zidar și am stat nouă ani. Apoi, în 2014, a fost criza, mai puține șantiere de construcții, etc. Mi s-a oferit să lucrez la construcția de mansarde în Franța. Am acceptat. Un an mai târziu, am închis jocul (expresie folosită la jocul de societate denumit rummy – n.r.). Mi-am început propria afacere. Atunci l-am întâlnit pe Stéphanie Canarelli, designer de interior din Nisa. Am început să lucrăm împreună și am avut din ce în ce mai multe comenzi, așa că în 2018 am reușit să-mi înființez compania și să angajez două persoane.

– De ce ai ales această profesie?

Când eram copil, obișnuiam să merg pe șantierele de construcții. Dădeam o mână de ajutor. Mă uitam. Nu părea ușor, dar era interesant. Ulterior, m-am specializat ca mecanic auto, am absolvit… dar niciodată nu am atins un șurub! Am lucrat în vinificație… filtrare, îmbuteliere, etichetare. Lucram în interior, dar nu mi-a plăcut. Construcțiile sunt pasiunea mea. Mi-a plăcut șantierul. Așa că am învățat.

– Ce calități sunt necesare pentru a realiza acest lucru?

Este necesar să fii informat, să studiezi, să analizezi ce fac alții. Trebuie să fii serios și riguros. Nu vă gândiți la banii pe care îi veți câștiga, ci la calitatea muncii pe care o veți presta. De asemenea, trebuie să fim sinceri: să schimbăm, să spunem când există o problemă. Trebuie să implicăm clientul în ceea ce facem. Este întotdeauna mai interesat și el trebuie să devină conștient de ceea ce facem. În cele din urmă, trebuie să fii versatil, să ai o cunoaștere reală a tuturor pozițiilor, să poți coordona, să respecți munca celuilalt și să fii în tempo-ul potrivit.

– Întâmpini dificultăți?

Există o varietate de lucruri de făcut, materiale de știut, echipamente de utilizat. Nu există un șantier care să arate ca altul și nici două construcții identice. Trebuie să stăpânești o mulțime de tehnici, în special în zidărie. Există din ce în ce mai multe cereri de soluții personalizate. Trebuie să fii pregătit să îți asumi provocări tot timpul. Și să ai răbdare. Nu toată lumea înțelege.

– Ai surprize plăcute?

Este o descoperire permanentă! Și apoi să realizezi că ai lucrat cu mâinile tale și ai creat lucruri frumoase este minunat. Este o muncă plină de satisfacții. Când termini o lucrare, chiar și atunci când a fost complicată, o privești… și ești mândru. Și apoi, o altă surpriză plăcută: dacă faci ceea ce trebuie, prin prioritizarea calității, poți trăi bine. Clienții rămân loiali, ne sună din nou, ne încredințează alte lucrări…

– Peste 10 ani, unde te vezi?

Aș dori să-mi dezvolt compania, dar într-un ritm moderat. Vreau să pot urmări fiecare dintre proiectele mele. Și vreau să lucrez cu oameni bine pregătiți. Încă mai vreau să colaborez cu Stéphanie Canarelli. Decoratorii și arhitecții ne ajută foarte mult. Trebuie să ne ascultăm unul pe celălalt. Dacă putem face asta, realizăm lucruri foarte frumoase. Nu ne plictisim niciodată și îmi doresc ca totul să continue!

DISTRIBUIE