marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români în Spania: obținerea cardului de sănătate (tarjeta sanitaria)

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile Prima pagină - joi, 11 iunie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Cetăţenii români care au nevoie de asistenţă medicală în Spania pot apela la sistemul de sănătate public sau la cel privat. Accesul la sistemul public de sănătate se face în baza unui card de sănătate (tarjeta sanitaria).

Unde şi cum obţineţi „tarjeta sanitaria”:

  • La Centrul de Sănătate corespunzător domiciliului persoanei interesate.
  • Înainte de a merge la Centrul de Sănătate, beneficiarul trebuie să solicite la INSS recunoaşterea dreptului de a beneficia de asistenţa medicală acordată în baza drepturilor de securitate socială obținute, prin prezentarea documentelor care certifică acel drept.

Documentul eliberat va avea valabilitate pe tot teritoriul naţional, atât pentru obținerea cardului sanitar (tarjeta sanitaria), cât şi pentru la accesul la servicii medicale pe perioada necesară eliberării cardului.

Subvenţionarea unei părţi din preţul medicamentelor cumpărate în Spania:

Pensionarii proveniţi din alte ţări UE beneficiază de aceleaşi servicii ca şi pensionarii spanioli, acordate în aceleaşi condiţii: un pensionar care vizitează Spania şi are card european de sănătate sau un pensionar care deţine formularul S1 va plăti pentru medicamentele prescrise aceeaşi sumă ca un pensionar spaniol.

Persoanele active vor plăti o suma mai mare.

Important: În cadrul prestaţiilor de securitate socială nu sunt incluse şi cheltuielile pe care le-ar presupune repatrierea corpului neînsufleţit în caz de deces, pentru aceasta fiind necesară o asigurare suplimentară.

Sursa articol: Ghidul lucrătorului român în străinătate, document realizat de Ministerul Muncii şi Protecției Sociale în colaborare cu Ambasadele României şi Corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale.

DISTRIBUIE