sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români în Spania: Soluționarea conflictelor de muncă dintre lucrător și angajator

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile Prima pagină - luni, 8 iunie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Litigiile ce pot surveni între angajatorii spanioli şi lucrătorii români se vor soluţiona în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei în vigoare în Spania. Pentru soluţionarea conflictului de muncă apărut, lucrătorul român trebuie să înainteze personal o reclamaţie către un birou al Inspecţiei Muncii (Inspeccion de Trabajo – Direcţiile Teritoriale, fiind disponibile inclusiv formulare în limba română, sau utilizând următorul link: expinterweb.mitramiss.gob.es/buzonfraude.

Pentru consultanţă juridică sau reprezentare în instanţă, lucrătorul care se confruntă cu un conflict de muncă poate apela la un avocat specializat în dreptul muncii. Sindicatele dispun de cabinete juridice de consiliere şi reprezentare în instanţă, atât pentru afiliaţi, care pot beneficia de consultanţă şi reprezentare gratuită, cât şi pentru cetăţenii neafiliaţi, care, în schimbul unei sume de bani, pot solicita serviciile acestora.

Dacă este vorba de concediere nejustificată sau de recuperarea unor sume de bani datorate, lucrătorul trebuie să sesizeze şi Judecătoria pentru probleme sociale teritorială (Juzgado de lo Social Territorialpoderjudicial.es).

Prin prezentarea dovezilor care atestă venituri reduse ale persoanei, care nu îi permit angajarea unui avocat, se poate obține asistență și reprezentare din partea unui avocat din oficiu.

Judecătoriile pentru probleme sociale au jurisdicţie pentru provincia în care se află, fiind situate, în marea majoritate, în capitalele acestora. În cazul în care cazul a fost deja in instanţă, dar persoana beneficiază de noi dovezi legale şi, în plus, de martori care nu au fost audiaţi, şi a căror marturie o consideră concludentă, poate cere instanţei judecătoreşti redeschiderea cazului sau admiterea, în procesul deja existent, a noilor probe.

De asemenea dacă în afară de nerespectarea prevederilor contractului de muncă litigiul apărut presupune şi înşelătorie (lipsa unui contract de muncă – deşi acesta a fost promis, reţinerea documentelor de identitate etc), ameninţări din partea angajatorului sau chiar acte de violenţă, cetăţeanul român trebuie să depună şi o sesizare în acest sens la Comisariatul Provincial de Poliţie (Comisaria Provincial de Policia). Datele de contact pentru fiecare provincie pot fi vizualizate pe site-ul interior.gob.es.

În cazul în care lucrătorul român aflat în litigiu cu angajatorul spaniol a venit să lucreze în Spania prin intermediul unei agenţii private de plasare a forţei de muncă, aceasta are şi obligaţia de a le apăra lucrătorilor drepturile şi interesele în caz de conflict de muncă apărut în relaţia cu angajatorul.

Sursa articolului: Ghidul lucrătorului român în străinătate.

DISTRIBUIE