vineri, 20 septembrie 2024
Informația fără granițe


Români în străinătate, recomandări ale Ministerului Afacerilor de Externe în caz de îmbolnăvire

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - vineri, 6 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziția românilor plecați în străinătate o serie de recomandări în caz de îmbolnăvire. Printre acestea, încheierea unei asigurări de călătorie la plecarea din țară reprezintă cea mai bună protecție pentru o astfel de situație pentru cei care nu sunt rezidenți peste hotare.

Condițiile climatice, de mediu, prezența unor boli, epidemii sau chiar a unor pandemii, precum cea cu care ne confruntăm în această perioadă, pot influența orice persoană, chiar dacă starea de sănătate la plecarea din România este una bună.

Asigurarea de călătorie care include și acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces este cea mai bună protecție în astfel de situații. MAE recomandă tuturor cetățenilor români care călătoresc în străinătate să încheie polițe de asigurare de călătorie care includ și acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces. Cel mai bine este ca aceste polițe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

De asemenea, pentru românii care călătoresc în Uniunea Europeană este recomandată obținerea Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate înainte de plecarea din țară. Acest card se obține prin cerere adresată casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află persoana asigurată.

Dacă vă aflaţi în străinătate şi vă îmbolnăviţi sau suferiţi un accident care necesită acordarea de asistenţă medicală, MAE recomandă următoarele:

  • Luaţi legătura imediat cu cea mai apropiată unitate medicală;
  • Dacă nu aveţi acces la unităţile medicale, luaţi legătura cu ambasada sau consulatul României; personalul consular vă poate recomanda unităţile medicale din apropiere;
  • Explicaţi medicului situaţia dumneavoastră de sănătate, eventuale afecţiuni anterioare, restricţii la medicaţie etc.;
  • Prezentaţi medicului poliţa de asigurare medicală sau de călătorie;
  • Dacă nu cunoaşteţi limba locală, solicitaţi prezenţa unui translator sau solicitaţi să fie contactată ambasada sau consulatul cel mai apropiat al României.

Despre Cardul European de Sănătate vă invităm să citiți articolul: Români în străinătate: înaintea plecării din țară solicitați Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS).