marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Români obligați să muncească în Spania pentru 40 de euro pe săptămână. Trei conaționali arestați

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 3 martie 2024 Etichete: , , ,

Trei cetățeni români au fost arestați în localitatea spaniolă Aspe, provincia Alicante din comunitatea autonomă Valencia, acuzați de sclavagism modern, după ce au forțat mai mulți conaționali să lucreze în agricultură în condiții inumane.

Unii dintre muncitorii români exploatați.

Conform Poliției Naționale din Spania, victimele erau obligate să muncească 10 ore pe zi pentru un salariu de numai 40 de euro pe săptămână, în timp ce documentele lor erau reținute pentru a-i împiedica să plece sau să ceară ajutor.

Alerta a fost dată inițial de autoritățile române, care au semnalat posibila reținere ilegală a acestor persoane. Investigațiile au fost preluate de agenții Poliției Naționale din Alicante, care au reușit să localizeze ferma unde erau exploatate victimele.

Unul dintre lucrători a povestit cum a fost forțat să lucreze pentru a rambursa un împrumut de 100 de euro, care a crescut la 3.000 de euro din cauza dobânzilor exorbitante. În cele din urmă, a ajuns să plătească aproximativ 90.000 de euro prin muncă, fără a-și putea acoperi datoria.

Investigațiile au dezvăluit că proprietarul fermei colabora cu traficanții, iar salariile victimelor erau virate în conturile bancare ale capilor rețelei.

În urma perchezițiilor, polițiștii au confiscat sume de bani și documente bancare care arătau transferuri de peste 130.000 de euro de la companii agricole franceze, sume care nu ajungeau niciodată la lucrători.

Victimele, neînregistrate oficial ca angajați, au fost asistate de poliție și direcționate către serviciile sociale pentru sprijin. Cei trei suspecți, cu vârste între 24 și 47 de ani, au fost arestați și predați justiției, fiind acuzați de trafic de persoane, extorcare, apartenență la grup infracțional organizat și încălcarea drepturilor lucrătorilor.

DISTRIBUIE