vineri, 20 septembrie 2024
Informația fără granițe


România a intrat în Spațiul Schengen aerian și maritim. Pasagerii nu vor mai trece prin controlul de frontieră

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - duminică, 31 martie 2024 Etichete: , , , , , , , ,

România a marcat un moment istoric în integrarea sa europeană prin aderarea oficială la Spațiul Schengen aerian și maritim, începând cu data de 31 martie 2024, un pas semnificativ care simplifică și accelerează călătoriile cetățenilor români în cadrul Uniunii Europene.

Această evoluție deschide calea pentru eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime interne cu cele două țări, conform unei decizii a Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE din 30 decembrie 2023.

Călătorii care se deplasează între România și alte state membre Schengen nu vor mai fi supuși controlului de frontieră, deși rămâne obligatoriu ca pasagerii să dețină documente de identitate valabile.

Aeroporturile din România sunt pregătite pentru acest nou regim de călătorie, având fluxuri separate pentru deplasările Schengen și non-Schengen.

În plus, intrarea în Schengen deschide posibilitatea României de a elibera vize Schengen, facilitând călătoriile pe termen scurt în spațiul Schengen pentru cetățeni non-UE.

Condițiile de călătorie pentru minori rămân neschimbate, aceștia având nevoie de documente similare celor de până acum pentru a călători în spațiul Schengen.

În cazul în care un minor călătorește însoțit doar de unul dintre părinți sau de o altă persoană, este necesar consimțământul celuilalt părinte sau al ambilor părinți (în cazul în care călătorește cu bunicii sau alte persoane). Verificările vor fi efectuate în mod aleatoriu de către polițiștii de frontieră.

Documente necesare dacă copilul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o altă persoană:

  • document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.