joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


România, cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - miercuri, 22 iunie 2022 Etichete: , , ,

Conform datelor furnizate de Eurostat, România rămâne cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană. În anul 2021, peste 60.000 de tone de nuci au fost produse în țara noastră. Pe locul al doilea se situează Grecia și Franța, cu peste 40.000 de tone fiecare, urmate de Spania cu 20.000 și Italia cu 14.600 de tone.

În 2022 s-au exportat aproximativ 7.000 de tone de nucă în coajă. Au fost exportate, de asemenea, și peste 2.000 de tone de miez de nucă.

Fermierii români dețin peste 2 milioane de arbori. România a devansat Franța în topul producătorilor de nuci în 2017 și de atunci se fac tot mai multe investiții în acest sector. Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi, și implicit culturile pe suprafețe mari s-au înmulțit.

Nu există programe guvernamentale specifice

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, dar nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Cultivatorii de nuci sunt eligibili pentru a primi subvenții în cadrul programelor UE pentru pomi fructiferi.

Subvențiile acoperă unele costuri de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, precum și asigurarea împotriva grindinei și a inundațiilor. Finanțarea UE poate acoperi până la 50 la sută din valoarea investiției, de la 98.000 de euro la 1,03 milioane de euro, în funcție de mărimea fermei.