duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


România, Italia, Spania și alte țări europene vor primi împrumuturi de la UE în contextul pandemiei de Covid-19

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - duminică, 4 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

România a obţinut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro la dobânzi avantajoase pentru susţinerea demersurilor autorităţilor române de protejare a cetăţenilor şi atenuare a consecinţelor socio-economice generate de pandemia de Covid-19, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice citat de Agerpres.

Alături de țara noastră, în cadrul acestui instrument au accesat finanţare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022);
  • împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe;
  • valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări.

Dobândă avantajoasă

Având în vedere reputaţia Uniunii Europene, susţinută şi întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Din partea României, Acordul de împrumut va fi semnat de ministrul Finanţelor Publice. După semnarea de către ambele părţi, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislaţiei în vigoare, prin act normativ cu putere de lege.