luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


România testează documentul unic pentru deplasarea în statele UE. Modalitatea de funcționare a „Certificatului verde digital”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Informații utile Știri - joi, 13 mai 2021 Etichete: , , , , , ,

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a anunțat STS printr-un comunicat de presă emis marți, 11 mai 2021. Soluția tehnică dezvoltată de instituția respectivă va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei, informează STS.

Documentul unic pentru deplasarea în alte state, care nu va fi un pașaport care să garanteze mobilitatea în UE, ci un document care să faciliteze acest demers, va putea fi descărcat de pe un website ce urmează să fie dezvoltat de STS. 

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Soluția tehnică va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021. În cursul lunii mai se testează la nivelul Uniunii Europene interconectarea sistemelor naționale de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi.

În acest sens, STS a trimis deja „certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre”, a mai transmis STS în comunicat.