joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Românii au pus piatra de temelie a unei noi biserici ortodoxe de lemn în Italia

Scris de: Daniela Stoica , înv Evenimente - marți, 4 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Au fost inaugurate sâmbătă, 1 februarie, la Rieti, în Lazio, lucrările de construcție la o viitoare biserică ortodoxă românească din Italia. Inaugurarea a avut loc în prezența unor mari autorități religioase românești din această țară, a episcopului Domenico Pompili, a primarului și a românilor din localitate și împrejurimi, informează Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Lăcașul de cult va fi și o modalitate de a păstra vie memoria victimelor cutremurului de la Amatrice, din 2016. De fapt, oarecum, ideea construirii acestei biserici pentru comunitatea românească din zonă a fost o consecință a cutremurului amintit care l-a îndemnat pe părintele Constantin Holban să facă eforturi pentru a avea propriul lăcaș de cult. Părintele Holban a amintit în timpul ceremoniei care a marcat începutul lucrărilor, colaborarea din acești ani cu Biserica Catolică locală. Aceasta alocase biserica Santa Lucia credincioșilor ortodocși, pe care seismul din 2016 a făcut-o însă inutilizabilă; apoi românii s-au transferat la Madonna dell’Orto unde spațiul era totuși prea mic, mai ales la sărbătorile principale, cum ar fi Crăciunul și Paștele, drept urmare comunitatea a găsit ospitalitate în sala parohială din Regina Pacis. O situație care l-a convins pe părintele Constantin Holban și pe credincioșii săi de nevoia de a construi un nou complex parohial.

Sfințirea lucrărilor bisericii ortodoxe din Rieti. Foto: Episcopia Italiei

Primăria din Rieti a pus la dispoziție un teren din cartierul Campoloniano unde se va construi biserica din lemn, conform tradiției regiunilor de nord ale României. Va fi a doua de acest fel din Italia, după cea construită la Moncalieri, lângă Torino.

Macheta viitoarei biserici ortodoxe românești de la Rieti. Foto: Episcopia Italiei

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a pus astfel piatra de temelie a noii biserici de lemn a Parohiei din Rieti și a amintit în discursul său: „Această nouă biserică ce se va ridica în Parohia Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și care o va avea ca ocrotitoare și pe Sfânta Muceniță Varvara, va fi nu doar locașul în care vom săvârși Dumnezeiasca Liturghie și celelalte slujbe ale Bisericii, ci va fi și locașul în care vor fi pomeniți cei 11 frați ai noștri de neam, alături de toți ceilalți care și-au pierdut viața în urma cutremurului din august 2016, de la Amatrice”.

Sfințirea pietrei de temelie a bisericii ortodoxe române din Rieti. Foto: Episcopia Italiei

De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adresat un cuvânt de mulțumire autorităților bisericești și civile, românești și italiene prezente la eveniment, Excelenței Sale, Mons. Domenico Pompili, Episcopul catolic de Rieti, primarului localității Rieti, domnul Antonio Cicchetti, responsabilului tehnic al Primăriei din Rieti, reprezentantului Amabasadei Române în Republica Italiană, care a transmis mesajul Excelenței Sale, domnul ambasador George Gabriel Bologan, și tuturor clericilor și credincioșilor care s-au alăturat acestui moment de mare bucurie pentru comunitatea ortodoxă românească din Rieti.

Sfințirea lucrărilor bisericii ortodoxe din Rieti. Foto: Episcopia Italiei