vineri, 23 februarie 2024
Informația fără granițe


Românii, campioni la strâns usturoi în Spania. Un reportaj TVR

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - vineri, 26 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că lucrătorii agricoli români sunt cei mai preferați de angajatorii occidentali când vine vorba de muncile câmpului. În Italia, Germania, Franța sau Spania, românii și-au făcut un renume de oameni harnici, care își fac treaba cu destoinicie. Un reportaj marca TVR, realizat de Oana Dobrescu, ni-i prezintă pe conaționalii noștri din Castilla-La Mancha (Spania) care în această perioadă sunt acolo la cules usturoi.

„Românii ajută la revenirea economică a Spaniei. Dintre toți străinii, conaționalii noștri sunt în topul angajărilor. În ultima lună, cele mai multe contracte s-au înregistrat în Castilla-La Mancha, în agricultură”, scriu cei de la TVR.

Aproximativ 2,000 de români merg anual în Castilla-La Mancha la cules usturoi, iar în acest an angajatorii spanioli au fost obligați să ia măsuri sporite de siguranță pentru muncitori. „Le-am dat măști, mănuși, avem gel dezinfectant în furgonetă, toalete și stau la distanță, fiecare la postul lui de muncă”, a declarat agricultorul Antonio Martinez Parra.

Ionel Cocârlău este din Craiova și în fiecare an vine cu soția la cules în Spania. Câștigă în jur de 300 de euro pe zi împreună, dar muncesc și câte 10 ore, la temperaturi de 40 de grade.

Puteți urmări reportajul integral  aici.