joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Românii care se întorc din Austria, Grecia sau Bulgaria nu vor mai intra în izolare la domiciliu începând din 15 iunie

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Prima pagină Știri - joi, 11 iunie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , ,

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că mai multe restricții vor fi ridicate începând cu 15 iunie.

Prima măsură importantă se referă la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte țări. „Se va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecției cu coronavirus în celelalte țări”, a spus Orban. „În baza ei, se va acorda un indicator privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectării medii din ultimele 14 zile”, a declarat Orban, precizând că „toate țările care vor avea un coeficient sub 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile”.

Premierul a arătat că este vorba de ţări cu nivel redus de răspândire, precum Austria, Bulgaria, Grecia, şi alte ţări europene care vor fi recomandate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pe lista zonelor roșii se află Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Olanda, Elveția, Turcia, Statele Unite și Iran. Românii care se vor întoarce din aceste țări vor intra probabil în izolare la domiciliu și după data de 15 iunie.

În ciuda informațiilor apărute în spațiul public că azi se va lua decizia prelungirii stării de alertă, Orban a precizat că această decizie ar putea fi luată săptămâna viitoare, la limita expirării actualei perioade de Stare de Alertă. Adică marți.

Totuși, Orban a susținut ferm că este necesară această prelungire, pentru că „toți specialiștii recomandă asta”. Deci, practic Orban anunță deja că Guvernul va merge pe varianta prelungirii, în ciuda faptului că PSD, Pro România și ALDE au anunțat că NU vor vota prelungirea.