vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românii din diaspora au trimis în 2019 o sumă record de euro în România. Banca Mondială: „O sursă vitală de venit”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - marți, 28 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

Românii din diaspora au trimis acasă 7,2 miliarde de dolari în 2019, situându-se pe locul trei din regiunea de est a Europei, arată un raport al Băncii Mondiale, citat de Mediafax.

Pe primele locuri, cu cele mai mari transferuri de bani în 2019 au fost către Ucraina (15,8 miliarde de dolari) și Rusia (10,6 miliarde de dolari). Remitenţele trimise către Europa şi Asia Centrală (ECA) au crescut cu circa 6% anul trecut, ajungând la 65 miliarde de dolari.

Urmează declinul

Din cauza efectelor pandemiei de coronavirus şi a scăderii preţului la ţiţei, în 2020 Europa şi Asia Centrală va avea cel mai mare declin al remitenţelor, de aproximativ 28%, estimează Banca Mondială. Criza economică provocată de pandemie va reduce semnificativ veniturile migranţilor şi capacitatea lor de a trimite bani acasă.

David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, a afirmat:

„Remitenţele sunt o sursă vitală de venit pentru ţările în curs de dezvoltare. Actuala recesiune provocată de epidemie va afecta semnificativ capacitatea de a trimite bani acasă şi de aceea va fi extrem de important să scurtăm perioada de redresare pentru statele dezvoltate”.

Conform raportului BM, se estimează că peste un miliard de migranţi, adică 270 de milioane de persoane care lucrează în afara ţărilor lor natale şi 760 de milioane migranţi interni au ajutat la hrănirea, îmbrăcarea şi adăpostirea a trei persoane din locul lor de naștere, a explicat Dilip Ratha, autorul raportului.

3% din PIB-ul României vine din diaspora

În 2019, diaspora a trimis în România peste șapte miliarde de dolari, conform datelor Băncii Mondiale, cu 1,5 miliarde de dolari mai mult decât nivelul investiţiilor străine. „Faptul că s-a ajuns la 3% din PIB, faţă de 2% cât era în 2018 confirmă că această creştere nu este numai în cifre absolute, dar şi în ceea ce priveşte relevanţa sa, raportat la Produsul Intern Brut”, spune profesorul universitar Monica Roman, conform sursei citate.

DISTRIBUIE