joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Românii din diaspora care s-au întors în țară vor beneficia de ajutoare sociale sau locuri de muncă

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - joi, 9 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

Guvernul României are în vedere programe pentru susţinerea şi integrarea românilor care s-au întors din diaspora. Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri, 8 aprilie, că aceştia ar putea beneficia de ajutoare sociale sau de locuri de muncă şi nu va fi nicio obstrucţionare pentru cei care doresc să se reîntoarcă să muncească în străinătate, informează Agerpres.

Întrebat în legătură cu situaţia românilor care s-au întors din diaspora, Orban a declarat la B1 TV: „În funcţie de situaţie, vom avea programe de integrare a lor. Românii care s-au întors sunt din mai multe categorii, sunt muncitori sezonieri, de exemplu (…), oricine are o meserie. Normal că în planul de relansare economică de după revenirea la normalitate vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors.”

Cei mai mulți dintre românii care se întorc în țară  sunt constructori şi pot fi integraţi de companiile de construcţii, premierul României menţionând în acelaşi sens şi sectorul agriculturii.

„Va exista o posibilitate pentru mulţi dintre cei care s-au întors, mai ales cei care au avut activităţi, în ţările în care au muncit, în domeniul agriculturii şi va fi o oportunitate. E un program pregătit la Ministerul Agriculturii, pe care urmează să-l lansăm, dedicat românilor care revin în ţară din diaspora. Cine nu va reuşi să-şi găsească un loc de muncă sau nu va vrea să-şi găsească un loc de muncă va beneficia pentru o perioadă de timp, că există legea venitului minim garantat (…), de ajutor social. Este şi asta o soluţie. Pentru ei nu e valabil şomajul tehnic. (…) Preferăm mai degrabă o integrare. Sunt şi oameni de afaceri care s-au întors (…), putem să le acordăm o formă de sprijin ca să-şi desfăşoare afacerile în România”, a precizat Orban.

Românii se vor putea reîntoarce la muncă în străinătate.

„Pe de altă parte, există o cerere de mână de lucru. Germania are nevoie de zeci de mii de lucrători sezonieri mai ales în sectorul agriculturii, chiar şi Italia va avea, în curând, nevoie de muncitori sezonieri. Şi aici va exista în continuare ofertă pe piaţa muncii. (…) Cu siguranţă, în afara unor restricţii sanitare care sunt necesare şi le impun toate ţările din UE, noi nu vom crea niciun fel de obstrucţionare pentru cei care au posibilitatea să aibă contracte de muncă sezoniere, pentru că suntem în Europa şi UE este locul unde este garantată libertatea de circulaţie a cetăţenilor, a mărfurilor, a ideilor”, a mai adăugat Orban.