luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Românii din diaspora vinovați de creșterea numărului de cazuri COVID într-un județ din nordul țării

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Știri - marți, 14 septembrie 2021 Etichete: , , , , , ,

Directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, medicul Anca Andrițoiu, a explicat cauzele pentru care județul respectiv se află pe locul trei la nivel național, în topul negru al județelor cu cea mai mare incidență a cazurilor de Covid-19, informează Timp Online.

Conform medicului, principalii vinovați sunt românii din străinătate care s-au întors în această vară în țară pentru a-și petrece concediul alături de cei dragi și care nu au respectat așa cum se cuvine regulile anti-Covid:

„Incidența mare se datorează în primul rând persoanelor care au venit din străinătate toată vara aceasta și care, fie le-am prins pozitive când erau în carantină sau la două zile după ce au venit sau în ziua a opta când voiau să iasă din carantină și le-am descoperit pozitive. Din păcate, legislația nu pune și familia în carantină cum era anul trecut. Sigur că toată lumea le spunea să stea într-o cameră separată și să nu vină în contact cu familia, dar mă îndoiesc de faptul că acest lucru s-a întâmplat, și așa au răspândit virusul în familiile lor mai întâi”, a spus directorul DSP din Bistrița Năsăud.

A doua cauză ar fi aceea că persoanele cu rezultat pozitiv la testul Covid nu cooperează cu autoritățile sanitare:

„La întrebările cu cine ați venit în contact?, unde ați fost? răspund: nu am venit cu nimeni, nu am fost niciunde, nu m-am întâlnit cu nimeni. Ei cred, probabil, că își protejează familia, dar, după 2-3 zile apar mama, tata, mătușa, frații și așa mai departe. În aceste 2-3 zile, în loc ca persoanele acestea să fie puse în carantină, circulă. Și, cu toate că ai noștri conjudețeni s-au întors în străinătate la casele lor, au lăsat în urmă virusul, care este extrem de contagios și, în felul acesta, se extinde peste tot”, a mai menționat dr. Andrițoiu.

Cea mai mare incidență din județul Bistrița Năsăud se înregistrează în comuna Nușeni (5,70).

Cel mai afectat județ din țară la acest moment este Satu Mare, care a intrat în scenariul galben, având o incidenţă a infectărilor, cumulate la 14 zile, de 2,53 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare incidenţă la mia de locuitori o au apoi judeţele Ilfov – 1,77, Bistriţa Năsăud – 1,63, Timiş – 1,60 şi orașul București – 1,52.