joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate care se întorc în țară vor sta în carantină la domiciliu, dacă spațiul le permite

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - miercuri, 15 aprilie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Ministerul Sănătății din România a publicat în Monitorul Oficial, miercuri, 15 aprilie 2020, un ordin care vine cu noi precizări referitoare la instituirea măsurii de carantină instituționalizată sau la domiciliu pentru persoanele afectate de noul coronavirus. Printre acestea, se numără și măsură referitoare la românii din străinătate care se întorc în țară.

Potrivit Agerpres, noul document modifică Ordinul nr. 414/2020 care a fost emis în data de 11 martie cu scopul de a impune măsuri stricte în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei. Prin carantină se înţelege atât instituirea măsurii de carantină instituționalizată (în șpații special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu, cât şi instituirea izolării la domiciliu, se arată în ordin.

De precizat că măsura de carantină la domiciliu, conform acestor norme, se instituie numai în situaţia în care spaţiul permite carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, următoarelor categorii:

  • persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie);
  • persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus;
  • membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus care se carantinează la acelaşi domiciliu.

Persoanele vizate sunt obligate să intre în carantină la domiciliu, după caz, timp de 14 zile, dar și să anunțe medicul de familie cu privire la dat la care a început perioada de carantină. Comunicarea cu medicul va avea loc prin mijloace de transmitere la distanţă, în vederea monitorizării stării de sănătate, acestea fiind monitorizate şi controlate zilnic privind respectarea măsurii, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial. Data de începere a perioadei de carantinare sau izolare la domiciliu este dispusă în urma anchetei epidemiologice de către direcţiile de sănătate publică.

În document se precizează de asemenea că autorităţile administraţiei publice locale stabilesc spaţiile de carantină instituţionalizată, încheie contracte de închiriere a acestora, asigură eliminarea deşeurilor prin contracte cu firme specializate, stabilesc repartizarea pe camere a persoanelor carantinate şi asigură hrana acestora.