joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate care se întorc și se angajează în țară ar putea avea salarii nete mai mari decât ceilalți

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - vineri, 27 septembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Un proiect legislativ înregistrat recent pentru dezbatere la Senatul României prevede că cetățenii români care au lucrat în străinătate pentru o anumită perioadă, se vor putea bucura la întoarcerea și angajarea în România de salarii nete mai mari decât cei care au lucrat tot timpul în patrie, deoarece vor fi scutiți de plata impozitului pe salariu și vor beneficia de reducerea contribuției la pensii. Perioada în care vor beneficia de aceste facilități fiscale va fi calculată în funcție de perioada petrecută în străinătate, informează avocat.net.

Condițiile pe care ar trebui să le întrunească românii care se întorc și se angajează în România pentru a primi facilitățile fiscale menționate:

  • să aibă cel puțin 15 ani consecutivi  de rezidență în România anterior plecării în străinătate;
  • să fi locuit în străinătate cel puțin 4 ani consecutivi;
  • să fi lucrat în străinătate în mod legal, cu un contract de muncă, cel puțin 3 ani.

Dacă legea va fi promulgată, măsurile respective se vor aplica pentru românii care se vor întoarce și angaja în țară în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030. Ei vor beneficia de scutirea de plată a impozitul pe veniturile provenite din salarii și reducerea cu 50% a contribuțiilor la pensii, ceea ce înseamnă că aceștia vor avea salarii nete mai mari în comparație cu o persoană ce are același salariu brut, dar care a lucrat în permanență în România și care nu beneficiază de aceste înlesniri. Potrivit sursei citate, diferențele între salariile nete ale celor ce se întorc în țară și a celor care au muncit numai aici ar putea fi, în cazul unui salariu brut de 3.000 de lei, de peste 500 de lei.

Potrivit proiectului de lege, facilitățile fiscale se vor aplica pentru jumătate din perioada în care românii întorși în țară au lucrat și plătit contribuții într-un alt stat. Așadar, o persoană care a lucrat 12 ani în străinătate se va bucura de aceste avantaje pe o perioadă de 6 ani de la data angajării.

Dovada că s-au întors și sunt angajați în România se va face la sfârșitul fiecărui an calendaristic prin depunerea documentelor doveditoare la ANAF. Dacă nu va fi îndeplinită această condiție, românii întorși în țară vor trebui să plătească retroactic sumele de la plata cărora au fost scutiți.

Proiectul legislativ a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere și trebuie, pentru a se putea aplica, să fie adoptat de către Parlament și publicat în Monitorul Oficial.