sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate pot trimite propuneri pentru organizarea de consulate itinerante (mobile) în 2022

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Evenimente În evidență Informații utile Știri - duminică, 2 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a început organizarea consulatelor itinerante (mobile) în anul 2022, iar românii din străinătate pot trimite sugestiile și propuneri prin e-mail sau prin intermediul paginii de Facebook.

Până la jumătatea lunii ianuarie 2022, reprezentanții comunității românești, asociațiile și organizațiile românești din străinătate pot transmite propuneri pentru organizarea unor consulate itinerante (mobile) către misiunea diplomatică în circumscripția căreia/căruia își au reședința sau domiciliul solicitanții de servicii consulare.

În urma solicitărilor primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, fiecare misiune diplomatică va elabora calendarul orientativ pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile), care va cuprinde organizarea în anul 2022 a cel puțin două consulate itinerante.

Calendarul este pus apoi în consultare publică, timp de două săptămâni la nivelul comunităților românești și reprezentanților mediului asociativ din țările de reședință, inclusiv prin intermediul social media sau prin reuniuni cu comunitatea, online sau fizic, acolo unde condițiile pandemice o permit.

Prin extinderea practicii de organizare a consulatelor itinerante, MAE vrea să faciliteze accesul cetățenilor români din străinătate, din comunitățile românești localizate la mare distanță față de sediile ambasadelor și consulatelor.

În cursul anului 2021 s-au desfășurat 64 de consulate itinerante (mobile) în cadrul cărora au fost procesate circa 15.000 de servicii consulare.