sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate și boala care le macină sufletul: „Îmi vine uneori să iau primul avion spre casă”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - duminică, 16 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Milioane de români plecați în străinătate suferă de o afecțiune încă nerecunoscută, singura care se poate transmite la distanță: dorul. Mai bine de 5 milioane de români se află acum peste hotare, lăsând în urmă cel puțin la fel de multe persoane afectate de dor. „În tratatele de specialitate, noțiunea de dor nu există ca atare. În psihologie, ea este asimilată problemelor de anxietate care derivă din dorul de casă, așa-numitul home sickness, în engleză. El se referă, însă, mai degrabă la o localizare de casă, de mediu. Or, dorul este un amalgam de trăiri care apare foarte mult în relația cu oamenii”, a explicat pentru Smart Living Alexandru Dincovici, antropolog și lector S.N.S.P.A.

Cât de mare este suferința românilor din străinătate și cum resimt aceștia dorul dezvăluie o cercetare derulată de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA. Studiul a demonstrat că prin efectele sale emoționale, dorul este sinonim cu suferința, iar unele descrieri sunt tulburătoare.

„Când locuiam în Amsterdam, visam uneori că mă plimb pe Magheru. Îmi era foarte dor de străzile din București, de parcuri, de familie, de prieteni, de magazine, de mâncarea românească, de tot. Am găsit acolo un magazin polonez și îmi luam tot felul de produse care semănau cu ale noastre: mici, jumări… Aveam poftă de produse de acasă! Este o senzație foarte ciudată: mergi pe cele mai frumoase străzi, trăiești într-o lume modernă, dar ți se face dor de ai tăi și de locurile tale. Ai un sentiment că îți lipsește ceva, că parcă nu aparții locului. Lipsește ceva din tine, nu știu cum să descriu asta. Parcă ai avea totul, dar nu-ți este bine, nici fizic, nici emoțional”, a povestit Mihaela.

„Îmi vine să iau primul avion spre casă, după care îmi dau seama că nu pot face asta și urmează câteva zile cu depresie și atacuri de panică”, a povestit Dragoș.

„Simt un gol imens în stomac, îi am pe cei dragi în mintea mea întotdeauna. În cursul zilei reușesc să înlătur gândurile datorită jobului. Dar seara, când mă pregătesc de culcare, este momentul când mi se frânge inima. Dorul de ei îmi străpunge sufletul”, și-a descris trăirile Oana.

„Dorul de țară nu apare chiar la început, ci vine după aceea. Nu dispare niciodată. Atâta timp cât ne-am născut în altă parte și trăim în alta, și am lăsat alte persoane dragi în urma e normal. Tot timpul va exista. Se estompează prin vizitele pe care le facem. Te mai duci, stai o perioada și după aia te întorci, că ți se face dor de cealaltă țară și zici hai să mergem acasă.”, a povestit Bogdan.

15% dintre cei care au răspuns întrebărilor din sondajul efectuat de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA au confirmat că dorul de casă îi împiedică mereu să se bucure de viață, iar mai bine de 20% dintre aceștia au o senzație permanentă de tristețe sau de singurătate. Peste jumătate dintre respondenți au afirmat că dorul îi împiedică să lucreze așa cum ar trebui și aproape un sfert (23%) au mărturisit că îi face deseori să plângă.

Suferința românilor aflați peste granițele țării, despărțirea de cei dragi, de acasă și de familiar se răsfrânge și asupra sănătății fizice, semnalează aceeași cercetare. Când resimțim acut lipsa alor noștri, dorul poate favoriza apariția sau dezvoltarea unor dureri sau chiar boli. Diversele simptome date de dor sunt somatizări reale care au un impact major asupra corpului.

Chestionarul REGINA MARIA a arătat că simptomele asociate dorului pe care le întâmpină cel mai adesea românii de peste granițe sunt: gol în stomac (54%), nod în gât (51%), probleme cu somnul (50%), puls crescut (49%) și tensiune musculară (48%).

„E important ca aceste simptome să fie diagnosticate corect. E bine să poți identifica motivele reale pentru care apar aceste suferințe, fiindcă nu toate se tratează cu pastile”, a explicat Alexandru Dincovici.

Articolul celor de la Smartliving.ro poate fi citit aici.

DISTRIBUIE