joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


ACTUALIZARE: Teodorovici infirmă faptul că românii din străinătate vor fi urmăriți fiscal

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 4 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

ACTUALIZARE 5 SEPTEMBRIE 2019: Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor, a negat faptul că vrea să urmărească fiscal românii din diaspora prin Spaţiul Privat Virtual, declarând că înrolarea în sistem rămâne opţională. Înrolarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV) este o facilitate opţională la dispoziţia românilor din afara ţării, precizează Ministerul Finanţelor.

Potrivit noilor informații publicate de ziarul Adevărul în urma clarificărilor aduse de instituţie, propoziţia „identificarea contribuabililor la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României” din Referatul de aprobare al proiectului de ordin se referă la îndeplinirea procedurii de confirmare a identităţii contribuabililor, care solicită înregistrarea ca utilizatori ai serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) la sediul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României.

Motivul acestei prevederi este de a veni în întâmpinarea persoanelor fizice, care au cetăţenia română şi doresc să se înroleze voluntar în SPV, dar domiciliază, au reşedinţa sau lucrează în străinătate.

În acest sens, pentru a le oferi si posibilitatea de a se prezenta şi la ambasada sau oficiile consulare din ţara în care se află, care sunt mai apropiate, se propune următoarea completare pentru art. 20 alin. 6 lit. b):

„b) aprobare la ghişeu. În acest caz persoana fizică trebuie să se prezinte la orice organ fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în scopul identificării fizice. În cazul persoanelor fizice care au cetăţenia română şi domiciliază, au reşedinţa sau lucrează în străinătate, în scopul identificării fizice, se pot prezenta şi la oficiile consulare sau ambasadele României în circumscripţia cărora domiciliază, au reşedinţa sau lucrează, după caz.”

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Cu scopul de a urmări rezidența fiscală și de a comunica dacă au de plătit taxe în țară, românii din străinătate vor fi identificați prin intermediul ambasadelor și consulatelor din străinătate pentru ca Fiscul din România să-i poată înregistra în Spațiul Privat Virtual, anunță ziarul Adevărul.

Potrivit sursei citate, un proiect de ordin a fost elaborat de Ministerul Finanțelor care susține că este „necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» (SPV)”.

Această nevoie, spun reprezentanții Ministerului de Finanțe, vine din faptul că mulţi cetăţeni români sunt domiciliați sau lucrează în străinătate şi că este interesul statului român să îndeplinească obligațiile fiscale către toţi contribuabilii, indiferent că sunt că locuiesc în România sau în altă țară. Conform acestui proiect, vor fi înregistrate în SPV documente precum: chestionarele întocmite de persoana fizică la sosirea şi/sau plecarea în/din România, notificările privind rezidenţa persoanelor fizice prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cererea pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală şi certificatul de rezidenţă fiscală.

Ministerul Finanțelor estimează că aceste înregistrări vor începe la trei luni după proiectul de lege va fi adoptat și publicat în Monitorul Oficial. Din acel moment se va începe crearea conexiunilor între sistemele informatice ale Fiscului din România și oficiile consulare sau ambasadele din străinătate.

„În ceea ce priveşte implementarea acestora în SPV, s-a prevăzut o normă tranzitorie potrivit căreia aceasta se aplică în termen de 3 luni de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. În ceea ce priveşte implementarea termenului de 3 luni, s-a apreciat necesar atât pentru crearea conexiunilor la sistemele informatice între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi oficiile consulare sau ambasadele României, cât şi pentru adaptarea sistemelor informatice”, scrie în proiect.

Românii din străinătate vor fi înștiințați de Fisc cu privire la plata taxelor

În condițiile în care o persoană fizică este considerată rezidentă în România, aceasta este supusă impozitului pe venit indiferent dacă acesta este obținut din România sau din altă țară. Dacă persoana fizică nu figurează ca fiind rezidentă în România în schimb, aceasta este supusă doar impozitului venit obținut din România, în cazul în care acesta există.

Pentru obţinerea de informaţii referitoare la persoanele fizice care sosesc sau părăsesc teritoriul României şi care solicită rezidenţa fiscală în România sau solicită scoaterea din evidenţa organelor fiscale române, a fost elaborat un ordin al ministrului finanţelor pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice, care reglementează si formularele: „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România”; „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”.

În baza acestor date și în funcție de prevederile Codului Fiscal, dar și a convenției de evitare a dublei impozitări, Fiscul va înștiința persoana fizică în cauză dacă este rezidentă sau nerezidentă în România și dacă are dacă are obligaţie fiscală integrală în România ori va fi impusă numai pentru veniturile obținute din România (în cazul în care este rezidentă în străinătate). Fiscul a elaborat așadar două tipuri de înștiințări, una pentru persoana fizică sosită în România şi care are o şedere mai mare de 183 de zile, iar cealaltă pentru persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile.

Aceste înștiințări vor fi emise şi comunicate către persoanele vizate și identificate de Fisc după 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului Finanţelor.

Trebuie menționat că, în contextul în care un cetățean român și-a declarat oficial rezidența în statul unde lucrează, renunțând astfel la domiciliul din Români și solicitând un pașaport pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, această colaborare între ambasadele, consulatele din străinătate și Ministerul Finanțelor din România ar putea fi chiar benefică pentru a se evita plata impozitului pe venit atât în România, cât și în țara de rezidență.

DISTRIBUIE