joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate vin în țară să se vaccineze anti-COVID: „Am călătorit 2 100 de km ca să mă vaccinez cu speranța că această nebunie va lua sfârșit”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Știri - marți, 4 mai 2021 Etichete: , , , , , ,

România este printre puținele țări din Uniunea Europeană unde vaccinul se face în mod liber, fără limită de vârstă, iar în anumite orașe chiar și fără o programare prealabilă. De acest avantaj au profitat și mulți români care trăiesc în prezent peste hotare, în țări unde încă nu au acces la vaccinul anti-Covid. Pe pagina Facebook „RO Vaccinare” și în grupul „PROvaccinare” se pot citi mai multe declarații ale emigranților români care se întorc în țară pentru a se vaccina cât mai repede împotriva virusului SARS-CoV-2.

Prezentăm mai jos câteva dintre ele:

„Cu multă speranță că toată nebunia pandemiei se va termina, tocmai din Madrid am venit astăzi la centrul CN Agricol Carol I – centrul nr. 3 Slatina pentru a face prima doză cu serul Pfizer. Momentan mă simt foarte bine fără nicio reacție adversă, doar o ușoară durere în locul injecției, dar ceva normal care este suportabil. Vreau să felicit personalul medical din acest centru pentru amabilitatea și calmul cu care îți explică fiecare pas. Multa sănătate tuturor! Cătălina Andreea.”

Cătălina Andreea. Foto: Pagina Facebook Ro Vaccinare

 

Alexandra: „Am călătorit 2100 KM pentru a-mi face vaccinul! Deși sunt în categoria de risc în Olanda, unde locuiesc, încă nu beneficiasem de vaccin din cauza faptului că se mișcă extrem de greu campania de vaccinare…😞 Așa că m-am decis să vin în România și pot să zic că a fost o decizie foarte, foarte bună! Iar centrul de vaccinare Cattia din Brașov m-a uimit prin amabilitatea personalului și interesul pe care-l acordau fiecărui pacient! Abia aștept doza 2.”

Alexandra. Foto: grupul Facebook Provaccinare

Irina: „Am parcurs 570 de km cu mașina de la Viena până la Timisoara, unde m-am vaccinat cu Moderna (primul vaccin). Toată lumea la centrul de vaccinare foarte amabilă, totul foarte bine organizat. Nu am avut niciun efect secundar, doar am simțit locul înțepăturii pe braț timp de 24 de ore și am dormit neîntoarsă, cum nu mai dormisem demult. Ieri am revenit la Viena, tot 570 de km. Rapelul în 15 mai, aceeași procedură.

De ce am venit în Romania să fac vaccinul? Pentru că mă număr printre fericiții care, chiar dacă s-au stabilit în străinătate, au încă dublă cetățenie, pașaport valabil și o a doua reședință în România. În Austria s-a ales altă procedură pentru vaccinarea anti-Covid: se merge strict pe grupuri de vârstă și de risc. În plus, nu se poate alege vaccinul și nici locul de vaccinare, adică ești blocat în localitatea ta.

La Viena, de exemplu, de mai bine de o lună sunt la rând cei cu vârsta de 65+ și, de câteva zile, grupele cu comorbidități. Eu, pare-se, sunt prea tânără si sănătoasă, încât aș mai avea 2-3 luni bune de așteptare să ajung la rând. Sunt vremuri anormale cele pe care le trăim. Dacă există altă posibilitate decât așteptarea continuă în lockdown, am ales să folosesc această posibilitate. Vaccinul oferă o siguranță mai mare și, definitiv, mai multă libertate de mișcare.

Profitați în România de sistemul de vaccinare gândit de colonelul Valeriu Gheorghiță. Nici nu știți cât de bine este făcut, în comparație cu Austria și Germania. Felicitări pe toată linia!”