luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate vor primi terenuri pentru case la prețuri preferențiale în Oradea

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România - sâmbătă, 17 august 2019 Etichete: , , , , , , , , ,

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, este hotărât să atragă în orașul pe care îl administrează cât mai mulți români plecați peste hotare. Edilul  a anunțat un proiect pilot destinat să îi convingă pe cei plecați să se întoarcă acasă. „Cartierul Diasporei” este numele acțiunii care constă în darea în concesiune a unei suprafeţe de circa 7.000 metri pătraţi, sub preţul pieţei, parcelată aşa încât să poată fi construite între 10-12 case, informează Bihoreanul.

Doritorii trebuie să demonstreze că au locuit și au muncit în străinătate, iar Primăria din Oradea se angajează să asigure toate utilitățile din cartier. 

„În zona de deal, pe strada Izvorului, avem cam 7.000 metri pătraţi, un fel de „oază” care acum e abandonată, lucrăm la o parcelare ca să avem locuri de casă şi la un regulament pentru scoaterea la concesiune a acestora, la preţuri sub cele ale pieţei, doar pentru românii care demonstrează că au locuit şi au lucrat în străinătate. Vor avea un termen pentru a construi casele, iar Primăria se angajează să asigure utilităţile. Dacă acest proiect va avea succes, ne vom gândi la un cartier de câteva hectare în viitor”, a spus primarul Bolojan, citat de Bihoreanul.

Până la sfârșitul lunii septembrie, proiectul va fi depus dezbaterii și adoptării Consiliului Local al Primăriei. Primarul a mai precizat că proiectul „Cartierul Diasporei” face parte dintr-un pachet mai larg de politici publice locale care sunt menite să încurajeze repatrierea cetățenilor români care acum locuiesc și muncesc în străinătate.

„Întreaga Românie trebuie să aibă politici naţionale pentru a încuraja repatrierea unora dintre cei plecaţi şi pentru refacerea legăturilor lor cu locurile de origine. În orice caz, Oradea poate fi unul dintre locurile din România în care românii plecaţi să se întoarcă şi să investească”, a spus Bolojan.