marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate vor putea viziona filmul „Regina Maria”

Scris de: Daniela Stoica , înv Cultură Istorie - duminică, 8 decembrie 2019 Etichete: , , , , , , , ,

Filmul „Maria, Regina României”, a cărui premieră în cinematografe a avut loc pe 8 noiembrie în acest an își continuă călătoria și dincolo de granițele României, a anunțat Agerpres. Povestea emoționantă a unui moment istoric, ce a marcat profund destinul unei țări aflate la răscruce, redată cu empatie și rigurozitate de regizorul britanic Alexis Sweet Cahill, va pătrunde și în casele celor aflați departe de țara natală, online, pe platforma VIMEO on demand (VOD).

Filmul poate fi închiriat pentru o perioadă de 24 de ore de pe orice teritoriu, în afara României, pentru un cost de 5$ și este disponibil cu trei variante de subtitrări: engleză, franceză și română.

„Maria, Regina României” a fost recompensat cu premiul secţiunii Avanpremierele Toamnei la festivalului Les Films de Cannes à  Bucarest 2019. A avut premiera de gală miercuri, 6 noiembrie, la Ateneul Român, iar de pe 8 noiembrie a început să fie difuzat pe marile ecrane.

Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de coscenarista Maria-Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alături de regizorul Alexis Sweet Cahill. Din distribuție fac parte actori români, francezi și englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Știrbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Roxana Lupu, actrița care o interpretează pe Regina Maria, a absolvit Facultatea de Teatru din Bucureşti. Ulterior, după ce şi-a luat doctoratul, a emigrat în Marea Britanie, unde a muncit într-o primă fază în vânzări, iar ulterior a jucat în 2016 şi în 2017 rolul reginei Elisabeta a II-a în documentarele serie realizate de BBC Channel 5 „Inside Buckingham Palace“ şi „Inside Windsor Castle“, ambele filmate la Kent Castle.