vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


„Românii din UK sunt victimele sclaviei moderne”. Avertismentul unei grupări care militează pentru drepturile migranților

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 19 februarie 2022 Etichete: , , , , ,

Cetăţenii români din Marea Britanie sunt victime ale sclaviei moderne, a avertizat recent „Migrants at Work”, un grup care militează pentru drepturile migranţilor în Regatul Unit, citat de jurnalista Andra Măciuca într-un articol publicat pe site-ul The London Economic. Gruparea a ridicat această problemă Delegației Uniunii Europene , scriind pe Twitter că această realitate contravine acordului Brexit, semnat deopotrivă de Regatul Unit și UE.

Potrivit postării grupului „Migrants at Work”, guvernul britanic trebuie să pună capăt acestei situații în care Legea privind migrația în Regatul Unit și a Legislației Muncii este folosită cu scopul de a crea sclavia modernă în Marea Britanie.

Acest lucru s-a aflat în momentul în care grupul ar fi fost informat de un lider al comunității românești de faptul că cetățenilor români, care au solicitat să-și păstreze drepturile în Marea Britanie după Brexit, dar nu au primit încă răspunsuri de la Ministerul de Interne, li se refuză contractele permanente de muncă.

„Cetățenii români care au certificatul de solicitare a statutului stabilit în UE (EU Settled Status Certificate of Application) lucrează doar cu contracte fără ore prevăzute, iar angajatorii le rețin plata până la stabilirea cererii lor EUSS (Schema de Reglementare a UE)”, a dezvăluit grupul pentru drepturile migranților.

Acest lucru se întâmplă în ciuda îndrumărilor Ministerului de Interne, care afirmă că un certificat de analiză (CoA) care confirmă o cerere EUSS validă, făcută la sau după data de 1 iulie, poate fi verificat cu ajutorul „Serviciului de verificare a angajatorilor” de la Ministerul de Interne și oferă cetățenilor UE dreptul la o nouă angajare, în timpul așteptării rezultatului cererii.

„Aceste tipuri de practici ilegale și discriminatorii încalcă acordul Brexit”, au spus cei de la „Migrants at Work”.

Recent, grupul a dezvăluit un e-mail primit cu câțiva ani în urmă, pentru a ilustra modul în care cetățenii UE pot fi afectați acum.

Se înțelege că e-mailul a fost trimis de un angajator britanic unui cetățean din afara UE, unde îi spunea lucrătorului cum contractul lor va fi modificat pentru a avea o dată de încheiere, argumentând că nu ar putea „să aibă angajați cu contracte permanente, dacă nu au un concediu pe durată nedeterminată, pentru a rămâne în Marea Britanie.”

Cetățenii UE care obțin statutul de stabilire (Settled Status) au echivalentul unui concediu de ședere pe perioadă nedeterminată și li se permite să lucreze legal și să își poată schimba locul de muncă, dacă cererea lor pentru statutul de imigrare este în curs de aprobare.

„Migrants at Work” a lansat o investigație cu privire la problema semnalată de românii din Marea Britanie și au anunțat că vor contacta „The Gangmasters and Labour Abuse Authority” (GLAA), o agenție guvernamentală din Marea Britanie care lucrează pentru a proteja lucrătorii vulnerabili și exploatați.

„Sclavia autohtonă a fost o problemă timp de 25 de ani, din 1996. Conflictul dintre legea migrației și legislația muncii creează și exacerbează vulnerabilitatea la sclavia locală. Exploatarea prin muncă la intersecția legii imigrației și angajării a fost neglijată de 25 de ani”, au precizat cei de la „Migrants at Work”, a afirmat gruparea britanică.

„Migranții care au dreptul legal de a lucra sunt transformați în sclavi <<made in UK>>, deoarece imigrația este prea complexă pentru ca angajatorii să o înțeleagă. Pentru angajatorii fără scrupule este o oportunitate”, au mai adăugat activiștii pentru drepturile migranților.

„Avem nevoie de sprijin pe teren, pentru a-i ajuta pe membrii comunității noastre. Din păcate, nu există sprijin pentru organizațiile comunitare în acest nou domeniu. Finanțatori, finanțați acțiunile de combatere a sclaviei moderne. Uitați-vă la sclavia autohtonă”, au avertizat membrii grupului pentru drepturile migranților, „Migrants at Work”.

DISTRIBUIE