duminică, 28 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românii, primii din UE care obțin cetățenia altui stat. Cei mai mulți devin cetățeni italieni, spanioli și germani

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Informații utile Prima pagină - joi, 14 martie 2024 Etichete: , , ,

Aproximativ 100 de români obțin zilnic cetățenia într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, un număr semnificativ mai mare comparativ cu anul precedent, relevă datele recent publicate de Eurostat.

În contextul în care aproape un milion de persoane au devenit cetățeni europeni în 2022, cetățenii români se disting ca fiind singurii europeni din top 10 naționalități care aleg să-și schimbe cetățenia pentru una a Uniunii, alăturându-se migranților din Maroc, Siria, Albania sau Brazilia.

Conform unei analize realizate de Schengenvisainfo, citat de Hotnews, pe baza datelor Eurostat, 87% dintre noii cetățeni UE provin din țări non-UE, iar românii, cu un număr de 37.700 de persoane care au obținut cetățenia europeană în 2022, ocupă locul patru în acest clasament, după Maroc, Siria și Albania.

Această cifră reprezintă o creștere de 43% comparativ cu anii 2020 și 2021, când aproximativ 26.000 de români au devenit cetățeni ai altor state membre.

Interesant este că jumătate din totalul persoanelor care au obținut cetățenie europeană în 2022 au vârsta de 31 de ani sau mai puțin, iar aproape 39% sunt sub 25 de ani.

Grecia se remarcă prin faptul că jumătate dintre noii săi cetățeni prin naturalizare au sub 21 de ani.

În ceea ce privește „țările receptoare”, Italia se află în fruntea listei, cu 213.000 de cetățenii acordate, reprezentând 22% din total, urmată de Spania cu 18% și Germania cu 17%.

Aceste țări au înregistrat cele mai mari creșteri anuale. Pe de altă parte, Franța, Olanda și Portugalia au cunoscut cele mai mari scăderi în acordarea de cetățenie.

Deși România nu se află în top 10 țări UE ca număr de cetățenii oferite, cu doar 13.400 de cetățenii acordate în 2022, țara noastră se remarcă printr-o rată de naturalizare ridicată, de 26,8 cetățenii la 100 de rezidenți străini, fiind pe primul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, înaintea Suediei și Olandei.

Totalul de aproape 1 milion de noi cetățeni europeni înregistrat în 2022 reprezintă o creștere de 19,7% față de anul precedent, marcând cel mai mare număr de cetățenii acordate de statele UE în decurs de un an, conform Schengenvisainfo. Această evoluție subliniază dinamica și schimbările demografice în cadrul Uniunii Europene, evidențiind totodată și tendințele migratorii actuale.

DISTRIBUIE