marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Românii vor avea nevoie de viză pentru a lucra în Marea Britanie începând de la 1 ianuarie 2021

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Informații utile Prima pagină Știri - joi, 10 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020 și, începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va implementa un sistem de imigrare pe bază de puncte (points-based immigration system (PBS)) care tratează în mod egal cetățenii și non-cetățenii UE și care acordă prioritate competențelor și talentului unei persoane, în locul țării sale de proveniență.

Începând așadar cu 1 ianuarie 2021, regulile de imigrare în Marea Britanie cu scopul de a se stabili, munci sau studia se schimbă pentru toți cetățenii străini, inclusiv români, fiind necesară solicitarea unei vize prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

La 1 decembrie 2020, Marea Britanie a lansat, în cadrul noului sistem de imigrare pe bază de puncte, viza pentru muncitorii calificați și înalt calificați care doresc să se stabilească în UK începând cu 1 ianuarie 2021, alături de noua viză pentru studenți operaționalizată în luna noiembrie.

Care sunt condițiile pentru a fi eligibil? Aplicantul va trebui să demonstreze că:

  • are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office;
  • salariul minim oferit de către sponsor este de £26.500 sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim este mai mare de £26.500);
  • poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1 (din Cadrul european comun de referință pentru limbi).

Atenție! Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se adresează turiștilor și nici cetățenilor europeni care la 31 decembrie 2020 erau deja stabiliți în UK și care au obținut/urmează să obțină până la 30 iunie 2021 statutul PRE-SETTLED sau SETTLED.

Cetățenii UE care trăiesc deja în Marea Britanie

În cazul în care sunteți cetățean european care la 31 decembrie 2020 locuiește în Marea Britanie, dvs. și familia dvs. puteți aplica la programul de stabilire al cetățenilor UE pentru a continua să stați în Marea Britanie după 30 iunie 2021. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021.

Pentru a afla mai multe informații despre programul de stabilire al cetățenilor UE și pentru a aplica, vizitați GOV.UK.

Informații complete privind procesul de obținere a unei vize de lucru/studiu și condițiile necesare se găsesc și în limba română la https://www.gov.uk/…/the-uks-points-based-immigration.

DISTRIBUIE