miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Românul din străinătate care a furat o sticlă de whisky de 7.500 de dolari și-a aflat sentința

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 14 aprilie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Marian Firu, românul în vârstă de 50 de ani care a furat în noiembrie 2022 o sticlă de scotch în valoare de 7.500 de dolari din magazinul de băuturi alcoolice „The Liquor Store” din orașul american Jackson (Wyoming), a fost eliberat condiționat.

Marian Firu

 

După cum relatează publicația Cowboy State Daily, judecătorul Curt Haws de la Tribunalul din Jackson l-a condamnat pe Firu la șase luni de închisoare cu suspendare nesupravegheată, potrivit unui dosar al instanței care a devenit disponibil în această săptămână.

Conform sentinței, conaționalul nostru riscă însă o eventuală pedeapsă de 179 de zile de închisoare dacă mai încalcă legea.

Datorită metodei sale unice de furt și a prețului sticlei de băutură, acest incidentul a devenit o adevărată poveste, dacă nu națională, cel puțin locală.

Pe 2 noiembrie anul trecut, camerele de supraveghere l-au surprins pe Firu cum a luat de pe raft o sticlă de scotch „Dalmore 35 Year” valorând nu mai puțin de 7.449 de dolari și a îndesat-o în zona brâului pantalonilor săi, după care a părăsit magazinul.

Pe 21 noiembrie 2022, un ofițer însărcinat al Departamentului de Poliție din Jackson, care cunoștea cazul, l-a văzut pe Firu cerșind bani la o intersecție din oraș. El a fost arestat pe loc.

Chiar dacă suma de 7.500 de dolari poate părea exagerată pentru o sticlă de scotch, expertul în alcool Mike Moser din Wyoming a explicat că nu este deloc așa.

Director executiv al Asociației Wyoming State Liquor, Moser a precizat faptul că dacă „sticlele maro” de scotch și de whisky costă mii de dolari și chiar zeci de mii de dolari nu este atât de neobișnuit.

„Piața este cu adevărat nebună acum”, a dezvăluit Moser. „Aș cumpăra-o? Nu. Dar există o mulțime de oameni care o vor. Oamenii nu beau atât de mult pe cât obișnuiau, dar când o fac, aleg cea mai bună marfă”, a subliniat el.

În plus, Moser a explicat că furtul în magazinele de băuturi alcoolice este o reală problemă acum din cauza tehnologiei. „Odată ce îl furi, îl poți vinde într-o clipită online. Este ilegal, dar există acolo o veche și mare piață neagră pentru alcool”.

El a dezvăluit că nu există prea multe articole de vânzare cu amănuntul pe care să le furi și apoi să le revinzi în aceeași zi. În schimb, băuturile alcoolice se vând extrem de rapid.

„Fie că este vorba despre poșirca de pe raftul de jos sau de o sticlă de scotch de 10.000 de dolari, o poți vinde instantaneu. Furi un tricou polo, du-te să găsești pe cineva care să-l cumpere, dar dacă furi o sticlă decentă de whisky, nicio problemă”, a conchis Moser.

Parchetul din Teton County l-a acuzat inițial pe Firu de furt, care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare și amendă de 10.000 de dolari.

Luând în considerare însă statutul de imigrant al inculpatului și după coooperarea dintre apărătoarea din oficiu a românului, avocata Elisabeth Trefonas, procurori și magazinul păgubit, instanța a acceptat o reducere a acuzațiilor pentru infracțiunea de furt.

„O contravenție ar proteja cererea de azil actuală și în curs a domnului Firu”, a declarat Trefonas într-o ședință de judecată din ianuarie. „ Ar fi calificată drept o scutire de la plata unei infracțiuni minore, în conformitate cu Legea privind imigrația”, a adăugat ea.

Termenii eliberării condiționate stipulează că Firu trebuie să ducă o „viață demnă și onorabilă” fără încălcări ale legii, altele decât contravenții rutiere minore. De asemenea, el nu trebuie să consume alcool sau droguri și nici să se asocieze cu persoane care consumă substanțe ilegale.

Isac Firu, un alt bărbat ce pare a fi rudă a inculpatului, a plătit cauțiunea de 7.500 de dolari pentru Marian Firu după ce acesta a petrecut o zi în închisoare, potrivit documentului final.

Instanța i-a restituit lui Isac Firu suma de 3.280 de dolari, dar a alocat 4.000 de dolari din cauțiune către „The Liquor Store” ca despăgubire. Alți 150 de dolari au mers către fondul de compensare a victimei infracțiunii, iar 70 de dolari au fost alocați cheltuielilor de judecată.

Inculpatul nu a rambursat statului onorariile de apărător din oficiu după ce instanța l-a găsit în imposibilitatea de a le plăti.

În urma incidentului din noiembrie anul trecut, un purtător de cuvânt al magazinului „The Liquor Store” a declarat că și-a înăsprit măsurile de securitate și și-a actualizat politicile.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze faptul că a primit ca despăgubire doar aproximativ jumătate din valoarea sticlei de scotch.