miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


România schimbă condițiile de intrare în țară pentru cei care vin din străinătate. Va fi introdus formularul de localizare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - duminică, 5 decembrie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Autoritățile din țara noastră au decis duminică, 5 decembrie, măsurile pentru limitarea răspândirii variantei Omicron în România, după confirmarea primelor două cazuri. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat într-o conferință de presă că România va introduce, din 20 decembrie, pentru toți cei care vin în țară, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a menționat că cetățenii care vin din țări din afara UE vor avea nevoie de test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, sau vor face carantină.

Redăm mai jos măsurile pentru combaterea răspândirii tulpinii Omicron a virusului COVID-19 și pentru protejarea sănătății oamenilor, stabilite astăzi la întâlnirea de lucru a premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu responsabilii gestionării pandemiei:

  • Cetățenii români și alți cetățeni UE care vin din țări din afara UE vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.
  • Cei care vin din țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
  • Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.
  • Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
  • Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România.

Măsurile urmează să fie aprobate prin Hotărâre CNSU.

„Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile”, a explicat ministrul Rafila, la Palatul Victoria.

România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

„Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF – Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă, să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată. Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular”, a spus Raed Arafat.

„Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există şi au trebuit să îl completeze înainte să călătorească sau la sosire în ţara respectivă, aşa că România va introduce şi acest tip de formular începând cu 20 decembrie”, a menţionat secretarul de stat.

Conform unui comunicat transmis de Guvern, măsura utilizării formularului de localizare a pasagerului a fost analizată având în vedere „numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei şi facilitarea liberei circulaţii, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron”.