duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Și-a bătut vecinul și a plecat în străinătate, român analfabet condamnat de instanță să urmeze un curs de pregătire profesională

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Prima pagină Știri - luni, 20 noiembrie 2023 Etichete: , , , ,

Un bărbat în vârstă de 38 de ani din județul Alba a fost în centrul unui caz judiciar neobișnuit, după ce a fost obligat de Judecătoria Blaj să urmeze un curs de pregătire profesională, deși este analfabet și a frecventat doar un an de școală, informează Alba24.

Acesta a fost condamnat în 2022 pentru agresarea unui vecin în vârstă de 68 de ani, din cauza unei datorii neplătite de 1500 de lei pentru un porc.

Incidentul a avut loc în 2019, când inculpatul se pregătea să plece la muncă în Germania. După ce vecinul său i-a cerut banii care îi datora pe porc, bărbatul l-a lovit violent, lăsându-l inconștient.

După ce și-a bătut vecinul, s-a urcat liniștit în autocar și a plecat la muncă în străinătate.

În iulie 2022, instanța a decis ca bărbatul să fie condamnat la un an de închisoare cu suspendare, să efectueze muncă în folosul comunității și să urmeze un curs de calificare profesională, precum și un program de reintegrare socială.

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2023, Serviciul de Probațiune Alba a constatat că bărbatul nu poate urma un astfel de curs din cauza analfabetismului său.

Nu știe să scrie și să citească, dar a fost obligat la un curs de formare profesională

„(…) nu este şcolarizat, are doar o singură clasă, nu ştie să scrie şi să citească, aceasta fiind o condiţie obligatorie de eligibilitate la un curs de formare profesională, ori participanţii la programele de reintegrare trebuie să ştie să scrie şi să citească, să facă teme acasă şi să participe activ la sesiunile programului”, au notat reprezentații Serviciului de Probațiune Alba.

Drept urmare, pe 2 noiembrie 2023, Judecătoria Blaj a decis eliminarea obligației impuse inițial bărbatului de a urma un curs de formare profesională.