marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Șofer român acuzat în Marea Britanie că a ucis o fetiță de 3 ani, declarat nevinovat de judecător

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 19 mai 2023 Etichete: , , , , , , ,

Sergiu Tomaiaga, un șofer român care a ucis-o pe 3 martie 2021 pe micuța Milliee-Ann Rae McKellar, în vârstă de trei ani, în timpul manevrei de marșarier a dubei pe care o conducea în orașul englez Calne (Wiltshire), a fost găsit nevinovat de instanța Tribunalului din Salisbury în cursul ședinței de joi, 18 mai.

După cum relatează publicația engleză Wiltshire999S, șoferul român „nu ar fi văzut-o”, pe fetița care se juca în fața casei bunicii ei din Campion Close. După ce a livrat un colet, el s-a urcat în duba sa Mercedes Sprinter pe care o lăsase parcată cu două roți laterale pe trotuar și celelalte două pe carosabil.

Când s-a întors la duba firmei de curierat Hermes pe care o conducea, conaționalul nostru s-a asigurat privind oglinzile retrovizoare și camera video din spate dar Milliee-Ann, care se juca cu mini-scuterul ei pentru copii, s-ar fi aflat exact în „punctul mort” al vizibilității șoferului.

Ea a fost lovită de vehicul și a căzut la pământ. Șoferul dubei și-a continuat manevra de marșarier și a trecut peste ea întâi cu roata laterală din spate și apoi cu cea din față.

Serviciile de urgență au fost chemate la locul tragicului accident, iar acestea au răspuns cu numeroase resurse de ambulanță – inclusiv Great Western Air Ambulance, Wiltshire Air Ambulance și echipaje medicale locale.

În ciuda eforturilor tuturor lucrătorilor sanitari, fetița a fost declarată moartă de medicul legist Patrick Morgan la ora 13:08, la puțin mai mult de o oră după ce medicii au ajuns la fața locului. Milliee-Ann a murit din cauza unor răni grave la cap și a suferit, de asemenea, multiple fracturi pelviene.

Șofer român acuzat în Marea Britanie că a ucis o fetiță de 3 ani, declarat nevinovat de judecător

Coronerul (un funcționar care inițiază anchete cu privire la morți violente, subite sau suspecte în Marea Britanie) Ian Singleton a deschis o anchetă cu privire la moartea fetiței.

Într-o declarație către poliție, mama fetiței, Tanzin Wells, a spus că fiica ei se simțea confortabil să se joace pe stradă și că se juca deseori cu alți copii. Ea a spus că Milliee-Ann cunoaște bine siguranța rutieră și că se oprea și se uita atentă atunci când traversa un drum.

Mama fetiței, care stătea într-o grădină din apropiere împreună cu vecinii când a avut loc incidentul, a spus că o supraveghea pe Milliee-Ann prin golurile unui gard. Ea a precizat că fiica ei stătea pe trotuar când a fost lovită.

Însă sergentul Jonathan Brooks, un ofițer de la unitatea criminalistică de investigare a coliziunilor, a menționat că, în opinia sa, fetița ar fi stat pe carosabil în momentul accidentului.

Brooks a subliniat că vizibilitatea familiei lui Milliee-Ann asupra sa ar fi fost obstrucționată de un gard și de șase pubele „care ar fi îngreunat, în opinia mea, plasarea ei cu precizie”.

De asemenea, sergentul Brooks a explicat că, având în vedere statura și greutatea lui Milliee-Ann în comparație cu dimensiunea și puterea dubiței, ar fi fost „puțin probabil ca șoferul să fi putut aprecia ceea ce se întâmplă”.

Vecinul bunicii fetiței, Steven Hargreaves, a dezvăluit că a ajuns acasă cu câteva clipe înainte de accident. În timp ce își parca propria mașină, Milliee-Ann – care stătea nesupravegheată în spatele dubei – l-a salutat.

Vecinul a intrat în locuința sa și, în timp ce stătea la fereastra bucătăriei care dă spre Campion Close, a văzut cum șoferul de livrare a alergat înapoi la dubă și a sărit rapid în locul șoferului, apropiindu-se de ea din față.

Hargreaves, care a fost martor în direct al tragicului accident, și-a amintit cum fetița a încercat să se deplaseze când duba a început să dea înapoi, dar a spus că „nu a avut nicio șansă”.

„A fost lovită de dubă și ambele roți din față și din spate au trecut peste ea”, a adăugat vecinul. Apoi s-a grăbit să o ajute și a găsit-o pe Milliee-Ann cu ceea ce a descris drept „leziuni grave evidente”.

Coronerul Singleton a confirmat că ancheta a constatat că fetița a avut ghinionul să fie în „punctul mort” al șoferului și nu ar fi fost văzută la verificarea oglinzilor sale retrovizoare și a camerei dubei.

El a explicat că Milliee-Ann ar fi avut o înțelegere foarte limitată despre drum, având în vedere vârsta ei fragedă și nu ar fi putut aprecia pericolele pe care le prezintă vehiculele. El a înregistrat cauza morții ca fiind o coliziune rutieră.

Singleton a transmis condoleanțe familiei fetiței și le-a mulțumit pentru prezența la ședință. Poliția din Wiltshire a confirmat că Sergiu Tomaiaga, care de atunci s-a întors acasă, în România, nu va fi urmărit penal pentru accident.

Într-un comunicat de presă, poliția a declarat: „O anchetă privind circumstanțele unei coliziuni în Calne în care a murit, din păcate, o fetiță de trei ani, s-a încheiat acum”.

A fost efectuată o anchetă amănunțită condusă de ofițeri specialiști și a fost trimis un dosar la Parchetul Coroanei, care a concluzionat că nu se vor lua măsuri ulterioare împotriva șoferului dubei implicate.

Părinții tinerei fetițe au fost informați și gândurile noastre rămân cu ei în acest moment.”