miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Șofer român de TIR condamnat în UK pentru trafic de migranți. Ionuț va sta doi ani la închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 8 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , , , , ,

Ionuț-Nando Mocanu, un șofer de TIR de naționalitate română, în vârstă de 32 de ani, a fost prins în Dover (Kent) de către ofițerii ce controlează marfa care intră în Marea Britanie, la data de 26 noiembrie, în timp ce încerca să introducă ilegal migranți pe teritoriul britanic.

Trei zile mai târziu, a fost rândul șoferului leton Genadijs Kuznecovs, în vârstă de 41 de ani, să fie depistat pentru comiterea aceleiași infracțiuni. Ulterior, cei doi șoferi au fost condamnați și încarcerați.

Românul a fost oprit de ofițerii Forței de Frontieră în zona Eastern Docks. Aceștia i-au percheziționat TIR-ul și au găsit în partea din față a TIR-ului doi bărbați și un minor ce încercau să se ascundă.

La controlul efectuat asupra TIR-ului letonului Kuznecovs, ofițerii au găsit un bărbat și o femeie ascunși chiar în cabina automarfarului său.

Atât Mocanu, cât și Kuznecovs, s-au prezentat fiecare la Tribunalul Canterbury Crown, românul marți, 4 ianuarie și letonul miercuri, 5 ianuarie. Ambii au fost găsiți vinovați de complicitate la migrație ilegală și au fost condamnați fiecare la doi ani de închisoare.

Un purtător de cuvânt al departamentului guvernamental Home Office, care se ocupă cu situația migranților în Marea Britanie, a declarat că toate cele cinci persoane găsite în cele două camioane sunt cetățeni din Albania. Acestea au fost considerate a fi „migranți ilegali” și au primit documentele de imigrare.

David Fairclough, director adjunct al „Immigration Enforcement Criminal Investigation”, a declarat: „Ofițerii noștri instruiți din Forțele de Frontieră sunt calificați să caute, să găsească și să oprească pe oricine încearcă să aducă ilegal în țară oameni ascunși în vehicule. Sper că această sentință transmite un mesaj clar că încălcarea legii, de dragul unor bani în plus, pur și simplu nu merită.”