joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Șofer român de TIR erou în străinătate. A salvat viața unui alt șofer, la un pas să fie ars de viu în urma unui accident rutier

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 10 mai 2022 Etichete: , , , , , , ,

Un șofer de TIR, de naționalitate română, s-a comportat ca un adevărat erou în după-amiaza zilei de luni, 9 mai 2022, când un alt șofer a fost implicat într-un accident rutier petrecut pe autostrada E314 din localitatea belgiană Genk și a fost la un pas de a fi ars de viu în cabina automarfarului pe care-l conducea.

Potrivit publicației locale Nieuwsblad.be, accidentul s-a petrecut în jurul orei 17:30 de ieri, când mai mulți participanți la trafic au sunat la 112 pentru a semnala că a avut loc un accident pe autostrada menționată mai sus.

„La un moment dat puteai să accelerezi liniștit, iar în clipa următoare a trebuit să încetinești până ai ajuns să te oprești”, a povestit Marco Koziel, un șofer care a fost martor la eveniment.

„Așa s-a întâmplat accidentul. Mai era o mașină între noi și camioanele implicate. Din fericire, am reușit să frânăm la timp”, a mai adăugat Koziel.

Primul TIR, dintre cele care circulau unul după altul, a fost nevoit să frâneze brusc așadar, pentru a nu tampona mașinile din fața sa. TIR-ul din spatele său n-a reușit să oprească la timp însă, ciocnindu-se astfel de primul.

Cel de-al treilea automarfar, care aparține firmei de construcții Verheyen din Maasmechelen, s-a izbit la rândul său de cel de-al doilea TIR, conform celor relatate de martori.

„A fost o izbitură puternică și, imediat după aceea, a început un incendiu în cabina ultimului TIR”, a povestit un alt șofer, Dominiek Fluder, care se îndrepta spre Maasmechelen, la sediul firmei pentru care lucrează.

Dominiek Fluder, șoferul care a salvat, alături de conaționalul nostru, viața colegului lor. Foto CN/nieuwsblad.be

„Am alergat spre TIR-ul acela cât de repede am putut, să văd dacă pot să ajut. S-a apropiat și un șofer român. Am văzut că șoferul lui Verheyen era blocat, dar nu am putut deschide ușa cabinei lui. Șoferul român a fugit apoi repede la TIR-ul lui pentru a lua o bară de fier. Cu ea am spart geamul. Până atunci focul ajunsese deja în cabină. Șoferul suferea dureri îngrozitoare. A urlat. Dar nu am avut de ales decât să-l scoatem afară. Dacă nu am fi făcut-o, el nu ar fi supraviețuit”, a mai spus Fluder.

TIR-ul al cărei cabină a luat foc. Foto 112MeldingenLimburg/nieuwsblad.be

Sarah Münks, o mamă cu cei doi copii ai săi în mașină, a văzut și ea gestul curajos al conaționalului nostru și al celuilalt șofer. Ea a spus:

„Am văzut că a luat foc și mi-am pus imediat copiii în siguranță. Am văzut cum acei doi bărbați l-au scos pe șofer din cabina lui în flăcări și l-au adus în siguranță. A fost un adevărat act eroic.”

Accidentul a provocat câteva ore de blocaje în trafic. Nu doar pe autostradă, ci și pe drumurile folosite pentru devierea traficului. Pentru a menține o imagine de ansamblu clară, a fost desfășurat un elicopter al poliției federale. Abia spre seară, târziu, problemele de circulație au fost rezolvate.