joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Un șofer român din UK a omorât 3 oameni. Stătea cu telefonul pe site-urile de matrimoniale în timp ce conducea

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 11 ianuarie 2022 Etichete: , , , ,

Ion Onuț, un șofer de camion de naționalitate română, în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat marți, 11 ianuarie 2022, la opt ani și 10 luni de închisoare după ce a produs un groaznic accident la data de 15 iulie 2021, în urma căruia au decedat trei persoane și mai multe au fost rănite, relatează BBC.

Ion Onuț, 41 de ani, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a omorât trei oameni din cauză că naviga cu telefonul pe site-urile de matrimoniale în timp ce conducea. Foto: BBC

Tragedia s-a întâmplat pe tronsonul de autostradă A1(M) la Bowburn (comitatul Durham), în apropiere de intersecția 61, datorită faptului că românul căuta cu telefonul mobil partenere pe site-urile de dating în timp ce conducea. În accident au fost implicate două camioane și patru autoturisme.

David Daglish, în vârstă de 57 de ani și Elaine Sullivan, 59 de ani, din Seaham, precum și Paul Mullen, în vârstă de 51 de ani, din Washington, au murit pe loc în tragicul accident.

Înregistrările de pe telefonul lui Onuț au confirmat faptul că acesta a navigat pe două site-uri de dating, timp de 40 de minute, înainte de accident. Acesta a cheltuit aproape 50 de lire sterline pentru a interacționa cu utilizatorii, s-a uitat la mai multe profiluri și a editat propriile sale date în timp ce conducea, potrivit audierii făcute în timpul procesului care s-a judecat la Tribunalul Durham Crown.

Rezident pe Woodstock Avenue, în orașul Galashiels (Scottish Borders), românul lucra la acea vreme pentru firma CJ Hughes and Sons și conducea un camion Scania LGV care transporta îngrășământ, în momentul când a izbit mașinile ce staționau, stând la coadă în apropierea intersecției 61.

Camionul a scăpat de sub control, distrugând totul în calea sa. Imaginile camerelor de la bordul altor vehicule au înregistrat cum cabina lui Onuț era deja în flăcări, înainte de a parcurge încă 100 de metri de-a lungul autostrăzii, după ce impactul inițial a făcut-o să explodeze.

Un șofer care conducea în spatele lui Onuț a devenit îngrijorat de felul în care vehiculul din fața sa era condus. Camionul românului nu a reușit să încetinească înainte de a lovi partea din spate a traficului aflat la coadă cu o viteză de aproximativ 94 km/h, după care a luat foc.

Inițial, a lovit mai întâi partea din spate a modelului Vauxhall Crossland în care se afla domnul Daglish și doamna Sullivan, apoi a izbit Toyota Hilux a domnului Mullen, proiectând-o sub un alt camion, înainte de a-și continua traiectoria haotică în care a rănit alte trei persoane.

Instanța a audiat victimele rănite în accident și familiile celor decedați. Soldatul Junior Sullivan, care și-a pierdut mama și tatăl vitreg, a declarat instanței că simte „o furie insuportabilă la vederea altor șoferi care își folosesc telefoanele mobile.”

Domnul Mullen, devotat familiei, a fost un tată iubitor pentru cei trei copii ai săi și era pe cale să devină bunic, a declarat fiica sa, Orlaigh, în instanță.

Lauren Cawton a supraviețuit dar a rămas cu dureri cronice de picioare și a spus că viața i-a fost distrusă, în timp ce Molly Smith a spus că accidentul a lăsat-o să se simtă stresată, furioasă și vinovată, în ultimele săptămâni de sarcină.

Șoferul de camion Michael Hosty a alergat să-l ajute pe Onuț să iasă din cabina cuprinsă de flăcări, amintindu-și că l-a prins și i-a spus: „Uite, amice, dacă nu mă ajuți, vom muri amândoi”.

Domnul Hosty are acum o tulburare de stres post-traumatic, dar a spus că suferința sa nu se compară cu cea a familiilor victimelor.

Richard Bloomfield, avocatul apărării, a spus că Onuț a simțit remușcări și a transmis scuzele inculpatului pentru „nenorocirea” pe care a provocat-o.

Sergentul Catherine Iley a declarat: „A fost incredibil de supărător și traumatic pentru cei care au fost martorii coliziunii și pentru cei care au intervenit în situații de urgență, inclusiv ofițerii de poliție, pompierii și paramedicii, care au intervenit la fața locului. Oroarea la care au asistat în acea zi va rămâne fără îndoială cu ei mulți ani de acum înainte.”

Judecătorul James Adkin l-a condamnat la închisoare pe Onuț pentru opt ani și 10 luni, considerând incidentul „catastrofal”. De asemenea, i s-a interzis să conducă timp de 10 ani după eliberarea din închisoare.