marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Șofer român, a introdus ilegal migranți în UK contra sumei de 6.000 de euro. Condamnat la trei ani de închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - duminică, 14 mai 2023

Nicolai Bogdan Lungan, un român în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a acceptat o ofertă de 6.000 de euro (5.200 de lire sterline) pentru a introduce ilegal în Marea Britanie patru migranți vietnamezi care au fost ascunși în acoperișul dubei sale.

Nicolai Bogdan Lungan. Sursa foto: BBC

Așa cum relatează BBC, conaționalul nostru a călătorit cu feribotul de la Dunkerque (Franța) la Dover (Anglia) în luna februarie, avându-i pe cei patru adolescenți asiatici, toți în vârstă de 17 ani, ascunși încă de la Bruxelles (Belgia) în acoperișul dubei sale Renault Master înmatriculată în România.

Tinerii vietnamezi au fost găsiți înghesuiți în spațiul strâmt al acoperișului dubei. Ei intraseră acolo printr-o trapă de pe acoperiș, care fusese închisă ulterior în șuruburi cu ajutorul unei unelte electrice. Cei patru adolescenți nu aveau posibilitatea de a ieși din ascunzătoare fără ajutor, potrivit autorităților britanice.

Ofițerii de frontieră britanici l-au oprit pe român după ce au observat că acoperișul de deasupra șoferului, deși acoperit cu material căptușit, era neobișnuit de fierbinte. Când au deschis trapa, polițiștii au găsit acolo tinerii vietnamezi, într-un spațiu strâmt care era ventilat insuficient.

La interogatoriu, Lungan a explicat că dorea să ajungă în Glasgow (Scoția) pentru a ridica un mobilier pe care să-l transporte înapoi în România, cu scopul de a deschide o frizerie. La Tribunalul Canterbury Crown, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru implicarea sa în traficul ilegal de persoane în Marea Britanie.

Chris Foster, director adjunct al Investigațiilor Criminale și Financiare (CFI) din cadrul Ministerului de Interne, a afirmat că migranții au fost ținuți în condiții „atroce”.

„Sper că această sentință transmite un mesaj puternic că încălcarea legii și punerea în pericol a vieților oamenilor nu va rămâne nepedepsită. Echipa mea lucrează neobosit pentru a perturba astfel de activități ilegale și vom continua să luăm măsuri împotriva celor care pun în pericol viețile oamenilor în scopul obținerii de profit”, a declarat el.

De asemenea, ministrul imigrării, Robert Jenrick, a precizat că nimeni nu ar trebui să-și riște viața pentru a veni ilegal în Marea Britanie. „Aceste tentative criminale și care pun viața în pericol de a introduce ilegal oameni, inclusiv copii, în Regatul Unit în aceste spații incredibil de înguste, asemănătoare unui sicriu, sunt cu totul detestabile”, a spus el.

„Aș dori să-i laud pe ofițerii noștri care se ocupă de aplicarea a legii în domeniul imigrației și care lucrează non-stop pentru a preveni această activitate și pentru a-i aduce pe făptuitori în fața justiției”, a adăugat ministrul.

Anul trecut, 10 persoane au fost condamnate după ce 39 de cetățeni vietnamezi, printre care femei și copii, au fost găsiți morți prin asfixiere în remorca unui camion, lângă Dartford Crossing ( o trecere formată din două tuneluri rutiere și un pod care leagă comitatele engleze Kent și Essex, despărțite de râul Tamisa).