joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Șofer român salvat în străinătate dintr-un camion în flăcări. Conducea de 24 de ore

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 12 mai 2022 Etichete: , , , , , ,

O camionetă cu remorcă tip platformă, condusă de un șofer de naționalitate română, s-a răsturnat și a luat foc joi, 5 mai, pe autostrada M5 din Ungaria, între orașele Kecskemet (Bacs-Kiskun) și Seghedin (Csongrad-Csanad), cu tot cu cele patru autoturisme pe care le transporta.

Șoferul camionetei înmatriculate în județul Dolj a rămas blocat în cabină, dar a fost salvat de 11 membri ai asociației caritabile RC Pannonhalma 2020, care mergeau în România cu ajutoare.

Distribuit live pe Facebook de unul dintre membrii asociației caritabile maghiare, videoclipul acțiunii de salvare a românului arată locul unui accident, cu o camionetă răsturnată pe o parte, și cu un semn de circulație mare deasupra cabinei.

Salvatorii încercau să îndoaie acel semn, astfel încât ușa cabinei vehiculului răsturnat să se poată deschide mai mult, iar șoferul blocat înăuntru să poată ieși. Totul s-a întâmplat foarte repede, flăcări au izbucnit de sub mașină și se auzea „Du-te, du-te!”, un glas ce-i îndemna pe toți la acțiune.

Din fericire, operațiunea de salvare a fost finalizată cu succes, românul prins în cabină a putut să iasă afară, salvatorii s-au îndepărtat și ei de vehiculul ce ardea și apoi s-au apropiat de flăcări cu un stingător cu pulbere.

Videoclipul s-a oprit în acel moment dar a fost văzut de jurnaliștii cotidianului Győr+ care l-au recunoscut pe Gergő Tálos, unul dintre salvatori, și l-au contactat telefonic.

„Conduceam pe autostrada M5 când am observat un accident… Am încercat și noi să spargem geamul, dar nimic nu a funcționat, așa că era clar că semnul de circulație trebuia îndoit pentru a putea deschide ușa. Am urcat pe epavă, dar ne-au ajutat și de jos. Până la urmă, am reușit să îndoim semnul destul, astfel încât șoferul a putut să iasă din cabină prin spațiul creat. După aceea, mai multe persoane au încercat să stingă incendiul dar nu u reușit, remorca a fost complet arsă”, a povestit Tálos la telefon.

Șofer român salvat în Ungaria din camionul incendiat. Foto: Győr+

 

Cei 11 membri ai asociației RC Pannonhalma 2020 mergeau către Odorheiu Secuiesc, pentru a-l întâlni pe colegul lor, Csaba Böjte. Șoferul salvat nu vorbea limba maghiară, așa că Tálos a comunicat cu el în engleză.

Românul a recunoscut că era posibil să fi adormit la volan, deoarece conducea de 24 de ore. Se afla în stare de șoc, ceea ce nu era de mirare după un asemenea accident și o astfel de salvare.

„Suntem recunoscători că am putut să ajutăm și probabil să salvăm viața unei persoane în ultimul moment. Nu era nicio îndoială că ne vom opri imediat, vom opri traficul și ne vom da seama să facem ceva. A trebuit să avem grijă de noi, desigur, dar asta arată și că binecuvântarea lui Dumnezeu a fost aici, cu noi”, a conchis Tálos, unul din cei 11 îngeri păzitori ai șoferului român, salvat la limită de curajul și spiritul civic ireproșabil al cetățenilor maghiari. Video aici.