sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Șoferul român din Marea Britanie care a salvat nenumărate vieți înainte de a muri de coronavirus

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - vineri, 24 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

Un român în vârstă de 52 de ani a murit la Londra, în Marea Britanie, după ce s-a infectat cu noul tip de coronavirus. Nicu Enciu lucra ca șofer de autobuz, iar povestea lui l-a impresionat pe primarul Londrei, Sadiq Khan, care l-a omagiat pe conaționalul nostru.

Nicu Enciu era originar din Brăila și a lucrat timp de 20 de ani în ţară ca pompier, salvând nenumărate vieţi, scrie publicaţia Mirror. La Londra lucra de 4 ani ca şofer de autobuz pentru a le asigura o viaţă mai bună celor două fete ale sale Antonia şi Andrea. Bărbatul român s-a stins singur într-un spital londonez în urmă cu două săptămâni. „A salvat nenumărate vieți”, a povestit Gherghina Enciu, soția îndurerată a românului nostru.

Nicu Enciu. Foto: Mirror

Înainte de a fi dus la terapie intensivă, Nicu a transmis prin telefon familiei din ţară PIN-urile de la cardurile bancare. „Mă duc la terapie intensivă şi nu mă mai întorc”, i-a spus soției sale înainte de a fi intubat.

Cu două zile în urmă, primarul Londrei, Sadiq Khan, l-a omagiat pe român: „Sunt îndurerat să aud că Nicu Enciu a murit în mod tragic după ce a fost testat pozitiv la coronavirus. La fel ca tatăl meu, Nicu s-a mutat în oraşul nostru pentru o viaţă mai bună şi îi plăcea să lucreze ca şofer în Sudul Londrei. Nu pot să nu mă gândesc la asemănările dintre vieţile lor şi la faptul că tatăl meu sau colegii şi prietenii lui puteau fi în locul său. Mă gândesc constant la toţi muncitorii eroi din transportul public, ale căror vieţi au fost curmate prea curând”, a spus primarul Londrei.

Cel puțin 29 de lucrători din transportul public, dintre care 23 de șoferi de autobuz, au murit la Londra de la începutul pandemiei de coronavirus. Presa londoneză îi numeşte pe angajaţii din transportul public „o armată de eroi”, pentru că se expun la numeroase pericole asigurând deplasarea în oraş.

Colegul de muncă și de apartament al lui Nicu, Iulian Stroe, în vârstă de 52 de ani, este deja din nou la serviciu după ce s-a autoizolat timp de două săptămâni: „Ca șoferi de autobuz suntem cu toții îngrijorați – spune el – dar trebuie să fim puternici și să ne continuăm munca.” Între cei doi se legase o frumoasă prietenie și acum Iulian face toate demersurile necesare pentru a putea fi repatriat corpul neînsuflețit al colegului și prietenului său: „Poate așa a vrut Dumnezeu, să ne împrietenim, ca să pot face asta pentru familia lui. Este foarte trist”, a spus Iulian Stroe.