joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Spania, sub cod roșu de caniculă. Rezervele de apă au scăzut îngrijorător

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - joi, 14 iulie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei, comunitățile autonome Andaluzia și Extremadura, că Agenția Meteorologică spaniolă a emis un cod roșu de caniculă, pentru aceste zile.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea următoarelor pagini de internet: http://www.meteoalarm.org, http://sevilla.mae.ro/contact, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Incendii de vegetaţie în Spania şi Portugalia pe fondul unui val de caniculă extremă

Spania şi Portugalia se confruntă în aceste zile cu caniculă şi incendii de vegetaţie. În Portugalia, circa 1.500 de pompieri au încercat, duminica trecută, să stingă trei incendii de vegetaţie. Iar, Spania se confruntă cu al doilea val de caniculă din această vară.

Primul val de caniculă, care a durat peste o săptămână şi a afectat mai multe regiuni ale ţării în iunie, a fost unul dintre cele mai timpurii înregistrate în Spania.

Temperatura a depăşit 44 de grade Celsius la Jaen, situat în sudul Spaniei, în timpul valului de caniculă din luna iunie, şi a atins 43 de grade Celsius la Toledo. Totodată, Spania a înregistrat în acest an cea mai fierbinte lună mai din acest secol.

Spania a fost puternic afectată de incendii de vegetaţie în această vară, peste 19.000 de hectare fiind cuprinse de flăcări până în prezent. Rezervele de apă ale Spaniei au scăzut îngrijorător. Conform ultimelor date, nivelul apelor se află la un nivel mediu de doar 45,32% din capacitate. Nivelul apelor este la doar 35% din capacitate în regiunile sudice Andaluzia şi Extremadura.