joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Spania: O femeie care și-a pierdut pașaportul în avion a fost închisă timp de cinci zile într-un centru imigranți

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 30 mai 2023 Etichete: , , , , , , , ,

O femeie din Marea Britanie a trăit o experiență de coșmar după ce a fost reținută timp de cinci zile într-un centru pentru imigranți clandestini, închisă într-o cameră fără ferestre .

Tracy McKellar, în vârstă de 53 de ani, își uitase pașaportul în avionul Ryanair în timpul zborului său obișnuit, din Marea Britanie spre proprietatea sa din La Coronada, în provincia Extremadura din Spania.

Incidentul s-a petrecut la 20 mai 2023, iar în toată perioada de detenție la Madrid, femeia nu a avut permisiunea de a-și folosi telefonul, de a avea la ea obiecte personale sau de a-și schimba hainele.

Tracy, care locuiește în Wirral, Merseyside, și lucrează ca îngrijitoare, a relatat pentru ziarul Mirror că a notificat personalul de la serviciile pentru clienți despre pierderea pașaportului, după care a fost predată agenților de la controlul frontierelor.

A fost interogată, după care a fost condusă într-o cameră fără ferestre, unde a așteptat timp de cinci zile. I s-a spus că nu poate părăsi clădirea până la următorul zbor spre Liverpool, care nu era programat decât după aproape o săptămână.

„Acest coșmar s-ar putea întâmpla oricui”, a declarat Tracy. „Am cerut disperată să caute în avion, dar personalul nu părea să se grăbească. Mă temeam că avionul va decola cu pașaportul meu, dar nu părea să le pese.”

Tracy a petrecut cinci ore încercând să-și recupereze pașaportul, înainte de a fi condusă în sala de imigrație. Ryanair a declarat că personalul a căutat pașaportul în avion, dar nu a putut fi găsit.

Autoritățile de la controlul frontierelor i-au explicat că, nefiind cetățean al UE, „puteau să o ajute doar până la un punct”. I s-a oferit documentația necesară pentru a se întoarce în Marea Britanie, dar trebuia să zboare înapoi cu Ryanair, la același aeroport. Următorul zbor era programat peste cinci zile.

„Băteam cu disperare la toate porțile să mă lase să zbor spre orice aeroport, dar mi-au refuzat solicitarea. Mi s-a desemnat un asistent social care a sunat la consulatul britanic, dar mi-au spus că nu pot face nimic pentru că «era weekend». Eram șocată”, a declarat Tracy.

A fost forțată să aștepte într-o cameră fără ferestre, împreună cu alte 30 de persoane, unde a încercat să facă timpul să treacă predându-le engleză.

Povestea femeii britanice, care nu a mai primit înapoi pașaportul, continuă cu o întoarcere acasă umilitoare, în care polițistul însoțitor a fost nevoit să ceară permisiunea pilotului pentru a o lăsa să zboare înapoi spre casă.

Ajunsă în cele din urmă acasă, epuizată de întâmplările din ultimele zile, Tracy a adormit pe peluza fiicei sale, unde a dormit timp de două ore.