marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Spania: Guvernul va declara stare de alertă începând de sâmbătă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 13 martie 2020 Etichete: , , , ,

Consiliul de Miniștri din cadrul guvernului spaniol se va întruni sâmbătă pentru a decreta stare de urgență timp de 15 zile,a comunicat Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei, într-o conferință de presă. Starea de alertă va duce la limitarea temporară a circulației cetățenilor, dar nu va afecta drepturile fundamentale ale acestora, scrie ziarul El Pais, care precizează că Sánchez ia această măsură la numai 24 de ore de la o întrunire a Consiliului de Miniștri în care această decizie a fost exclusă inițial.

„Suntem abia în prima fază a luptei împotriva virusului. Ne așteaptă săptămâni foarte grele. Nu excludem posibilitate să ajungem la 10.000 de contaminări săptămâna viitoare”, a spus premierul.

„Declararea stării de alertă ne permite să mobilizăm la maximum resursele împotriva virusului, dar victoria depinde de fiecare dintre noi. Eroismul constă și în spălarea mâinilor și în a sta acasă . Vom opri virusul cu responsabilitate și cu unitate ”, a mai adăugat Sánchez într-o apariție TV în care nu a permis întrebări.

Această prevedere constituțională a fost în ultimele ore în dezbatere deplină între miniștrii spanioli, spun unele surse din Guvern. Conform celor relatate de ziarul El Pais, măsurile care pot fi convenite cu starea de urgență – inițial pentru o perioadă de 15 zile – sunt următoarele:

  • limitarea circulației sau permanența persoanelor sau a vehiculelor la anumite ore și în anumite locuri;
  • rechiziționarea de diferite bunuri și impunerea de prestații personale obligatorii;
  • intervenția și ocuparea temporară  industriilor, fabricilor, atelierelor, fermelor sau spațiilor de orice natură, cu excepția caselor private;
  • limitarea sau raționalizarea utilizării serviciilor sau consumului de necesități de bază;
  • emiterea de comenzi necesare pentru a asigura furnizarea piețelor și funcționarea serviciilor centrelor de producție cu necesități de bază.