joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Spania: opt muncitori români eliberați din semi-sclavie de Garda Civilă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 9 iulie 2019 Etichete: , , , , , ,

Munceau de dimineața până seara pe salarii mizerabile, trăiau în locuințe asemănătoare celor din lumea a treia și erau bătuți și amenințați în continuu. Astfel, opt muncitori sezonieri români care lucrau la recoltarea usturoiului în ferme agricole din provincia Albacete trăiau în semi-sclavie, până când Garda civilă spaniolă i-a eliberat într-o operațiune desfășurată în colaborare cu Poliția Română și inspectoratele de muncă din ambele țări.

Operațiunea a fost efectuată în cadrul unei campanii de verificare a fermelor agricole din mai multe localități care aparțin de provincia menționată mai sus, cum ar fi La Gineta, Balazote și La Roda. Ca urmare a acestor investigații, opt lucrători au fost eliberați din mâinile celor care-i exploatau și patru persoane au fost arestate, fiind acuzate de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă.

Potrivit ziarului online La Rioja, conaționalii noștri erau amenințați și bătuți de cei pentru care lucrau pentru a-i obliga să lucreze și să trăiască în condiții deplorabile cu scuza că aveau de plătit o datorie care consta în cheltuielile suportate de angajatori pentru a-i aduce în Spania.

Acțiunea comună desfășurată de Garda Civilă, Poliția Română și inspectoratele de muncă din Spania și România a scos la iveală totodată o fraudă de 174.183 de euro, constând în bani pentru asigurări sociale și crearea a 10 societăți fictive.