vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Spania: opt muncitori români eliberați din semi-sclavie de Garda Civilă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 9 iulie 2019 Etichete: , , , , , ,

Munceau de dimineața până seara pe salarii mizerabile, trăiau în locuințe asemănătoare celor din lumea a treia și erau bătuți și amenințați în continuu. Astfel, opt muncitori sezonieri români care lucrau la recoltarea usturoiului în ferme agricole din provincia Albacete trăiau în semi-sclavie, până când Garda civilă spaniolă i-a eliberat într-o operațiune desfășurată în colaborare cu Poliția Română și inspectoratele de muncă din ambele țări.

Operațiunea a fost efectuată în cadrul unei campanii de verificare a fermelor agricole din mai multe localități care aparțin de provincia menționată mai sus, cum ar fi La Gineta, Balazote și La Roda. Ca urmare a acestor investigații, opt lucrători au fost eliberați din mâinile celor care-i exploatau și patru persoane au fost arestate, fiind acuzate de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit ziarului online La Rioja, conaționalii noștri erau amenințați și bătuți de cei pentru care lucrau pentru a-i obliga să lucreze și să trăiască în condiții deplorabile cu scuza că aveau de plătit o datorie care consta în cheltuielile suportate de angajatori pentru a-i aduce în Spania.

Acțiunea comună desfășurată de Garda Civilă, Poliția Română și inspectoratele de muncă din Spania și România a scos la iveală totodată o fraudă de 174.183 de euro, constând în bani pentru asigurări sociale și crearea a 10 societăți fictive.